Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-11 17:11:47]

Dziewiętnasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to numer specjalny - aż 48 stron, czyli o połowę więcej niż zwykle - w zwykłej cenie 4,5 zł. Przynosi on sensacyjne, skrupulatne opracowanie (relacje świadków i uczestników) na temat przygotowań do zamachu stanu w 1992 roku, organizowanych przez Antoniego Macierewicza i związanych z nim ludzi (część obecnej elity PiS).

W tym numerze również o Januszu Walusiu, najsłynniejszym polskim zabójcy politycznym (odsiaduje wyrok w RPA), który cieszy się niezmienną sympatią wielu polityków polskiej prawicy.

"Tygodnik" rozmawia także z Janem Śpiewakiem ze stowarzyszenia Wolne Miasto Warszawa (dawniej Miasto Jest Nasze) m.in. o przyczynach sukcesów PiS, grzechach Platformy Obywatelskiej, stanie polskiej klasy politycznej oraz o "Polsce sarmatów i plebanów".

W dziale historycznym o Polsce jako ośrodku elitarnych polowań m.in. na "tygrysa Północy" - rysia, czyli o tym jak Mościcki z Goeringiem polował. Także o krwawym Cyrylu Aleksandryjskim, bezwzględnym intrygancie, który został świętym, a nawet tzw. ojcem Kościoła oraz duże opracowanie o inkwizycji, jej torturach i Torquemadzie.

W dziale światopoglądowym m.in. o debacie polskich ateistów oraz o synkretycznej religii – kaodaizmie, w której świętymi są m.in. Tołstoj i Lenin. Dział przynosi także relację z niezwykle udanego IV Zlotu Ateistów w Spale, zorganizowanego przez Fundację Kazimierza Łyszczyńskiego przy wsparciu Tygodnika.

W tym numerze – dla miłośników zabaw umysłowych – aż dwie duże krzyżówki, z których poziomu „Tygodnik” słynie od początku swojego istnienia. Ponadto w tym wydaniu – jak zwykle – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).