Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-18 15:25:24]

W dwudziestym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy m.in. tekst o manipulacjach przy tzw. objawieniach fatimskich. Warto przypomnieć, że te „objawienia” osiągnęły w ostatnim czasie rangę państwową, stając się powodem do specjalnej uchwały sejmowej.

Nowy numer tygodnika przynosi także podsumowanie kariery i działalności Witolda Waszczykowskiego, bodaj najgorszego ministra spraw zagranicznych ostatniego ćwierćwiecza. Obok opracowania jego „dokonań” widnieje tekst o innych antybohaterze obecnego rządu – ministrze ochrony środowiska, który najprawdopodobniej sprowadzi na Polskę karę unijną (ok. 16 mln zł) za dewastację lasów. W tym samym wydaniu w dziale reportażu materiał o ministerstwie edukacji, które ma plany zagrażające integracji dzieci niepełnosprawnych oraz tekst o sekspracy w Polsce.

Tygodnik publikuje także dwa obszerne materiały ostrzegające przed hochsztaplerami – „specjalistami medycyny naturalnej” w rodzaju niedawnego gościa Sejmu, Jerzego Zięby oraz firmami nabierającymi klientów na „tańszy prąd”, który czasem okazuje się droższy niż ten oferowany przez poprzedniego dostawcę.

„Tygodnik Faktycznie” kontynuuje w tym numerze swoją śledztwo nad kulisami przygotowywanego przez ludzi Macierewicza zamachu stanu w 1992 roku.

W dziale historyczno-światopoglądowym m.in. materiały o różnych nurtach protestantyzmu (cykliczna publikacja z okazji 500-lecia reformacji) oraz o udziale Kościoła katolickiego w zbrodniach argentyńskiej dyktatury.

Ponadto jak co tydzień felietony: Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch Światła w całej Polsce: Kulminacja w Warszawie
CAŁA POLSKA
20 lipca (czwartek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.