XI Festiwal "Nowego Obywatela"

[2017-05-22 21:42:18]

8 tematycznych dyskusji, przeszło trzydziestu panelistów i kilkaset osób, które przez trzy dni przewinęły się przez kawiarnię Spółdzielni Ogniwo - tak w liczbach można opisać XI Festiwal Nowego Obywatela, który odbywał się w Krakowie w dniach 19-21 maja.

Wydarzenie było okazją wymiany poglądów między osobami reprezentującymi szerokie spektrum organizacji i grup lewicowych. Na zaproszenie redakcji kwartalnika "Nowy Obywatel" do Ogniwa przybyli m.in. Anna Grodzka, Justyna Samolińska, Piotr Ikonowicz, Ryszard Bugaj, Adam Ostolski, Jan Śpiewak i Jan Sowa.

Wśród poruszanych tematów były m.in. dochód gwarantowany, Polska po transformacji, sytuacja kobiet, ocena programu 500+, tożsamość i historia czy chrześcijaństwo wrażliwe społecznie.

Finałowa debata poświęcona była poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Czy lewica ma w Polsce przyszłość?”. Odpowiedzi pokazały różnorodność stanowisk, ale też dały sporą nadzieję.

- Z jednej strony każdy nawołuje o jedność, ale raczej pod swoimi auspicjami i na własnych warunkach. Z drugiej - widać, że lewica nie chce się dzielić na obyczajową i społeczną, lecz ewidentnie ma ambicje połączenie obu obszarów na gruncie krytyki kapitalizmu - podsumował Krzysztof Wołodźko, dyrektor festiwalu.

Prócz debat oficjalnych nie brakło nieformalnych dyskusji, nawiązywania nowych kontaktów w kuluarach i przeciągających się do późna imprez integracyjnych. Artystycznie Festiwal dopełnił występ Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz projekcja filmu "Free Lunch Society" poświęconego dochodowi gwarantowanemu.

Marek Tobolewski

fot. Jakub Włodek

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.