XI Festiwal "Nowego Obywatela"

[2017-05-22 21:42:18]

8 tematycznych dyskusji, przeszło trzydziestu panelistów i kilkaset osób, które przez trzy dni przewinęły się przez kawiarnię Spółdzielni Ogniwo - tak w liczbach można opisać XI Festiwal Nowego Obywatela, który odbywał się w Krakowie w dniach 19-21 maja.

Wydarzenie było okazją wymiany poglądów między osobami reprezentującymi szerokie spektrum organizacji i grup lewicowych. Na zaproszenie redakcji kwartalnika "Nowy Obywatel" do Ogniwa przybyli m.in. Anna Grodzka, Justyna Samolińska, Piotr Ikonowicz, Ryszard Bugaj, Adam Ostolski, Jan Śpiewak i Jan Sowa.

Wśród poruszanych tematów były m.in. dochód gwarantowany, Polska po transformacji, sytuacja kobiet, ocena programu 500+, tożsamość i historia czy chrześcijaństwo wrażliwe społecznie.

Finałowa debata poświęcona była poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Czy lewica ma w Polsce przyszłość?”. Odpowiedzi pokazały różnorodność stanowisk, ale też dały sporą nadzieję.

- Z jednej strony każdy nawołuje o jedność, ale raczej pod swoimi auspicjami i na własnych warunkach. Z drugiej - widać, że lewica nie chce się dzielić na obyczajową i społeczną, lecz ewidentnie ma ambicje połączenie obu obszarów na gruncie krytyki kapitalizmu - podsumował Krzysztof Wołodźko, dyrektor festiwalu.

Prócz debat oficjalnych nie brakło nieformalnych dyskusji, nawiązywania nowych kontaktów w kuluarach i przeciągających się do późna imprez integracyjnych. Artystycznie Festiwal dopełnił występ Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz projekcja filmu "Free Lunch Society" poświęconego dochodowi gwarantowanemu.

Marek Tobolewski

fot. Jakub Włodek

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.