W krajach wielokulturowych najmniej zabójstw

[2017-05-25 12:46:34]

Dane Eurostatu pokazują, jak bardzo fałszywe są tezy, zgodnie z którymi wielokulturowość i wysoki odsetek ludności muzułmańskiej przyczyniają się do dużej liczby morderstw. Okazuje się, że najmniej napadów ze skutkiem śmiertelnym jest w krajach najbardziej zróżnicowanych kulturowo. Jednolita etnicznie i religijnie Polska wyraźnie dystansuje „zepsuty Zachód”.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące zabójstw w Unii Europejskiej. Spośród 4,9 miliona zgonów zgłoszonych w Unii Europejskiej (UE) w 2014 roku, 3650 (czyli 0,07% wszystkich zgonów i 0,7 na 100000 mieszkańców) były spowodowane napaścią z zamiarem zranienia lub zabicia.

Z danych wynika, że najwyższy wskaźnik na 100000 mieszkańców mają Łotwa – 7,0 zgonów w wyniku napadów, Litwa – 3,8 i Estonia – 3,2.

Najniższy wskaźnik zgonów z powodu napadu odnotowano w Wielkiej Brytanii – 0,1, Austrii – 0,4, Niemczech i Francji – 0,5.

Polska znalazła się w środku stawki ze wskaźnikiem 0,9 nieznacznie przekraczającym średnią unijną.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

2009 - Honduras: Walter Trochez, działacz na rzecz praw LGBT i członek Narodowego Ruchu Oporu, przeciwstawiającego się zamachowi stanu, w wyniku którego obalono prezydenta Manuela Zelayę, został zastrzelony w stolicy kraju, Tegucigalpie.