W krajach wielokulturowych najmniej zabójstw

[2017-05-25 12:46:34]

Dane Eurostatu pokazują, jak bardzo fałszywe są tezy, zgodnie z którymi wielokulturowość i wysoki odsetek ludności muzułmańskiej przyczyniają się do dużej liczby morderstw. Okazuje się, że najmniej napadów ze skutkiem śmiertelnym jest w krajach najbardziej zróżnicowanych kulturowo. Jednolita etnicznie i religijnie Polska wyraźnie dystansuje „zepsuty Zachód”.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące zabójstw w Unii Europejskiej. Spośród 4,9 miliona zgonów zgłoszonych w Unii Europejskiej (UE) w 2014 roku, 3650 (czyli 0,07% wszystkich zgonów i 0,7 na 100000 mieszkańców) były spowodowane napaścią z zamiarem zranienia lub zabicia.

Z danych wynika, że najwyższy wskaźnik na 100000 mieszkańców mają Łotwa – 7,0 zgonów w wyniku napadów, Litwa – 3,8 i Estonia – 3,2.

Najniższy wskaźnik zgonów z powodu napadu odnotowano w Wielkiej Brytanii – 0,1, Austrii – 0,4, Niemczech i Francji – 0,5.

Polska znalazła się w środku stawki ze wskaźnikiem 0,9 nieznacznie przekraczającym średnią unijną.

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.