GUS: Spadek liczby wybudowanych mieszkań

[2017-06-01 13:45:48]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 50935 mieszkań, czyli o 0,4% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. Spadek liczby mieszkań odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 4,2%, spółdzielczym ― o 22,6%, oraz w budownictwie komunalnym, zakładowym i społecznym czynszowym – o 35,0%. Wzrosła liczba wybudowanych mieszkań w budownictwie indywidualnym – o 5,0%. W samym kwietniu bieżącego roku wybudowano 10591 mieszkań, czyli o 22,8% mniej mieszkań niż rok wcześniej. Spadła też liczba mieszkań oddanych do użytku w porównaniu do marca 2017 roku – o 23,8%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-kwiecień bieżącego roku wybudowano 26435 tych pierwszych i 23397 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 624 mieszkania spółdzielcze oraz 479 komunalnych, zakładowych i społecznych czynszowych.

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-kwiecień rozpoczęto budowę 61846 mieszkań, czyli o 12,9% więcej niż rok wcześniej. Wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 83340, czyli o 36,8% więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

2009 - Honduras: Walter Trochez, działacz na rzecz praw LGBT i członek Narodowego Ruchu Oporu, przeciwstawiającego się zamachowi stanu, w wyniku którego obalono prezydenta Manuela Zelayę, został zastrzelony w stolicy kraju, Tegucigalpie.