Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-02 00:02:08]

Dwudziesty drugi tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” to między innymi relacja z zaskakującej wizyty Piotra Ikonowicza u Tadeusza Rydzyka. Dlaczego Ikonowicz zaproponował spotkanie i co z tego wynikło – o tym przeczytamy w cotygodniowym felietonie tego autora. Inny stały felietonista tygodnika, Jan Hartman pisze o tym, jak po jego telefonicznym występie w „radiu narodowym” wyrzucono z pracy dwóch dziennikarzy zatrudnionych tam w ramach „dobrej zmiany”.

W bieżącym numerze znajdziemy także duży, poruszający wywiad („Inkwizytor demaskuje inkwizycję”) z księdzem Krzysztofem Charamsą, dawnym wysokim rangą urzędnikiem Kurii Rzymskiej, wyrzuconym z pracy po ujawnieniu jego homoseksualnej orientacji. Charamsa opowiada o kulisach jego pracy w Kościele. W piśmie znajdziemy także reportaż o fali samobójstw księży w polskim Kościele katolickim – w jednej z diecezji odebrało sobie życie aż ośmiu księży.

Tygodnik kreśli także polityczną biografię szefa TVP, Jacka Kurskiego. O jednym z jego awansów miał powiedzieć przed laty Lech Kaczyński, że oznaczałby on, że „w polityce każde łajdactwo popłaca”.

W tym wydaniu również reportaż Dawida Kańskiego o protestach pracowników sieci Biedronka i strajku włoskim, który miał miejsce w wielu sklepach. O kwestiach społecznych pisze także Damian Duszczenko w materiale o robotyzacji gospodarki, jej skutkach oraz próbach zaradzenia masowej likwidacji miejsc pracy.

W dziale światopoglądowym znajdziemy m.in. tekst o duńskim hygge, sztuce poszukiwania szczęścia i poczucia błogości w życiu codziennym oraz artykułu o Izydzie, pierwowzorze katolickiej Czarnej Madonny. Tygodnik zamieszcza także w tym dziale relację z niedawnej konferencji pt. „Humanizm i racjonalizm: wyzwania i pomysły na przyszłość”, która miała miejsce we Wrocławiu.

Piotr Szumlewicz

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.