Wielka Brytania: Konserwatyści zwyciężają, ale tracą większość (akt.)

[2017-06-09 00:13:22]

W wyborach parlamentarnych w Wielkiej Brytanii zwyciężyli konserwatyści, lecz nie będą w stanie samodzielnie rządzić.

Rządząca Partia Konserwatywna uzyskała poparcie 42,4 proc. wyborców i obejmie 318 na 650 mandatów poselskich w Izbie Gmin (14 mniej niż w ostatnich wyborach). Partia Pracy Jeremy'ego Corbyna zdobyła 40 proc. poparcia i 262 mandaty (30 mandatów więcej). Na trzecim miejscu, z 35 mandatami, uplasowała się socjaldemokratyczna Szkocka Partia Narodowa Nicoli Sturgeon (21 mandaty mniej). Na czwartym miejscu znaleźli się Liberalni Demokraci Tima Farrona z 7,4 proc. głosów i 12 mandatami (4 więcej). Pozostałe partie zdobyły łącznie 22 mandaty.

Komentatorzy zwracają uwagę, że rozpisanie przedterminowych wyborów z inicjatywy premier Theresy May okazało się katastrofalnym błędem politycznym. Torysi zamiast zyskać więcej mandatów, co miało wzmocnić ich pozycję w negocjacjach ws. Brexitu, stracili samodzielną większość w parlamencie.

Waldemar Chamala

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

2009 - Honduras: Walter Trochez, działacz na rzecz praw LGBT i członek Narodowego Ruchu Oporu, przeciwstawiającego się zamachowi stanu, w wyniku którego obalono prezydenta Manuela Zelayę, został zastrzelony w stolicy kraju, Tegucigalpie.