24 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-15 00:24:04]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim 24. tegorocznym numerze zajmuje się m.in. skwapliwym korzystaniem wielu polityków z dziwacznego przepisu, który pozwala im pobierać z Sejmu pieniądze na benzynę do samochodu bez przedstawiania faktycznych rozliczeń celu (rzekomych) wyjazdów. Tygodnik w cyklu prezentacji najbardziej kontrowersyjnych polityków PiS przedstawia karierę ministra Jana Szyszki, która jest tak groteskowa, że aż niemal nieprawdopodobna.

Tygodnik analizuje także zajadłą politykę niszczenia śladów po lewicy prowadzoną przez PiS i Kukiz’15 w ramach tzw. dekomunizacji, często wbrew woli lokalnych społeczności.

Pismo podejmuje także tematykę miejsca Polski na arenie międzynarodowej – pokrętne stanowisko wobec wycofania się USA z paryskiego porozumienia klimatycznego oraz zdecydowanego odrzucania przez polskich europosłów wszelkich rozwiązań socjalnych na poziomie unijnym. W tej ostatniej, antyspołecznej sprawie PO i PiS mówią w Brukseli jednym głosem.

W tym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” pojawia się problematyka alkoholowa – księża jako grupa zawodowa narażona w szczególny sposób na uzależnienie oraz problem zlecania przez organy społeczne terapii antyalkoholowych instytucjom, które o leczeniu nie mają wielkiego pojęcia, ani udokumentowanych osiągnięć.

W dziale społecznym znajdziemy także tekst Damiana Duszczenki pt. „Uber nas nie zbawi” o kontrowersjach wokół firmy przewozowej, która chce uchodzić za odmianę uspołecznionego sposobu gospodarowania.

W działach – historycznym i światopoglądowym znajdziemy teksty o masowym polskim protestantyzmie na Mazurach oraz jego zasługach dla kultury narodowej, o papieżu Janie XII, czyli nastolatku w roli „ojca świętego” oraz Kazimierzu Łyszczyńskim, ateistycznym filozofie skazanym na tortury i śmierć przez polski Sejm.

W swoim stałym felietonie Piotr Szumlewicz pisze tym razem o klęsce polskiej polityki antynarkotykowej, a Anna Grodzka o problemach jakie może rodzić nadmierne oszczędzanie na poziomie gospodarki. Ponadto w numerze znajdziemy felietony Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzej Jaczewskiego, Adama Ciocha, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka. Dwa ostatnie to ewenement na skalę całej polskiej prasy – na jednej stronie stałe rubryki ateisty i chrześcijanina.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.