Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-23 16:10:55]

„Tygodnik Faktycznie” w 25 tegorocznym numerze zajmuje się meandrami bieżącej polityki Prawa i Sprawiedliwości – dotowaniem szerokim strumieniem instytucji księdza Tadeusza Rydzyka oraz reformą edukacji, która prowadzi m.in. do kolejnej fali przekazywania budynków szkolnych instytucjom Kościoła katolickiego. Tygodnik analizuje także groźną dla zdrowia pacjentów nową politykę wobec leków transplantologicznych oraz dziwną woltę wobec tzw. wojskowej ustawy dezubekizacyjnej. Osobne miejsce zostało poświęcone kłamstwom i manipulacjom rządu w sprawie uchodźców.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także teksty o kosztownych przelotach posłów oraz dwa materiały reportażowe o kontrowersyjnych zachowaniach policji.

W działach światopoglądowym i historycznym znajdziemy tekst o „Ojcu Polaku”, czyli o ewolucji ojcostwa od postaw patriarchalnych i przemocowych w kierunku partnerskich i opiekuńczych. Kościół nazywa tę zmianę „kryzysem ojcostwa”. Tygodnik pisze także o ewangeliku, twórcy polskiego katechizmu Janie Seklucjanie oraz Bernardzie Gui – inkwizytorze i nauczycielu sztuki inkwizytorskiej.

W dziale zagranicznym „Tygodnik Faktycznie” inicjuje nowy cykl – „Dżęder odwieczny” o różnych rodzaj życia rodzinnego i obyczajach seksualnych rozmaitych ludów. Są one zwykle w kontrze do tego, co środowiska konserwatywne w Polsce nazywają odwieczną normą wynikającą z „prawa naturalnego”. W tym odcinku o nowogwinejskiej społeczności Baruya, w której dominujący mężczyźni żyją w strachu przed kobietami i w której męski homoseksualizm jest jednocześnie przymusowy i zakazany – w zależności od etapu życia.

W dziale felietonów Piotr Szumlewicz analizuje współpracę Kukiza z obozem rządzącym, Anna Grodzka pisze o różnych odmianach populizmu, Piotr Ikonowicz widzi pomysł dochodu gwarantowanego jako pułapkę zastawioną na świat pracy, a Jan Hartman wyznaje, że i on był kiedyś homofobem oraz snuje refleksje o tym jak rozmawiać z ludźmi o nastawieniu konserwatywnym i opierającym się na przesądach.

Piotr Szumlewicz

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.