Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-23 16:10:55]

„Tygodnik Faktycznie” w 25 tegorocznym numerze zajmuje się meandrami bieżącej polityki Prawa i Sprawiedliwości – dotowaniem szerokim strumieniem instytucji księdza Tadeusza Rydzyka oraz reformą edukacji, która prowadzi m.in. do kolejnej fali przekazywania budynków szkolnych instytucjom Kościoła katolickiego. Tygodnik analizuje także groźną dla zdrowia pacjentów nową politykę wobec leków transplantologicznych oraz dziwną woltę wobec tzw. wojskowej ustawy dezubekizacyjnej. Osobne miejsce zostało poświęcone kłamstwom i manipulacjom rządu w sprawie uchodźców.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także teksty o kosztownych przelotach posłów oraz dwa materiały reportażowe o kontrowersyjnych zachowaniach policji.

W działach światopoglądowym i historycznym znajdziemy tekst o „Ojcu Polaku”, czyli o ewolucji ojcostwa od postaw patriarchalnych i przemocowych w kierunku partnerskich i opiekuńczych. Kościół nazywa tę zmianę „kryzysem ojcostwa”. Tygodnik pisze także o ewangeliku, twórcy polskiego katechizmu Janie Seklucjanie oraz Bernardzie Gui – inkwizytorze i nauczycielu sztuki inkwizytorskiej.

W dziale zagranicznym „Tygodnik Faktycznie” inicjuje nowy cykl – „Dżęder odwieczny” o różnych rodzaj życia rodzinnego i obyczajach seksualnych rozmaitych ludów. Są one zwykle w kontrze do tego, co środowiska konserwatywne w Polsce nazywają odwieczną normą wynikającą z „prawa naturalnego”. W tym odcinku o nowogwinejskiej społeczności Baruya, w której dominujący mężczyźni żyją w strachu przed kobietami i w której męski homoseksualizm jest jednocześnie przymusowy i zakazany – w zależności od etapu życia.

W dziale felietonów Piotr Szumlewicz analizuje współpracę Kukiza z obozem rządzącym, Anna Grodzka pisze o różnych odmianach populizmu, Piotr Ikonowicz widzi pomysł dochodu gwarantowanego jako pułapkę zastawioną na świat pracy, a Jan Hartman wyznaje, że i on był kiedyś homofobem oraz snuje refleksje o tym jak rozmawiać z ludźmi o nastawieniu konserwatywnym i opierającym się na przesądach.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.