Warszawa: Protest ratowników medycznych

[2017-06-30 23:09:58]

Podwyżek i upaństwowienia ratownictwa medycznego domagają się ratownicy, którzy protestowali w piątek 30 czerwca na ulicach stolicy. Odbyły się także pikiety ratowników przed urzędami wojewódzkimi w całej Polsce.

Protestujący ratownicy przeszli z ronda de Gaulle'a pod siedzibę Ministerstwa Zdrowia na ul. Miodowej.

Stołeczna akcja ratowników była niezwykle głośna. Wycie syren i dźwięki trąbek potęgowały sygnały karetek jadących za protestującymi. Na czele marszu ratownicy nieśli transparent "Ratownik - systemu niewolnik". Inne hasła z transparentów to m.in: "Chcemy ratować, nie biedować", "Karetka bez ratownika to tylko samochód".

Organizatorem stołecznego protestu był Związek Zawodowy Pracowników Ratownictwa Medycznego, działający przy Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego "Meditrans" w Warszawie.

Ratownicy medyczni z Warszawy walczą również o wzrost liczby zespołów ratownictwa medycznego. Szacują oni, że na terenie obsługiwanym przez dyspozytornię w Warszawie brakuje ok. 50 karetek.

Protest ratowników trwa już od 24 maja. Pierwszym etapem było oflagowanie budynków oraz oznaczenie logo akcji pojazdów i odzieży. Później przez tydzień ratownicy przewozili wszystkich pacjentów do szpitala jadąc na sygnale.

Obecna sytuacja to wynik niepowodzenia rozmów ratowników z Ministerstwem Zdrowia. 25 kwietnia w siedzibie resortu zdrowia odbyło się spotkanie z przedstawicielami 11 związków zrzeszających ratowników oraz Solidarności. MZ zaproponowało ratownikom podwyżkę w wysokości 400 zł brutto od 1 lipca br. i kolejne 400 zł od lipca 2018 r.

Przed rozmowami z rządem ratownicy postawili twarde warunki: minimum 1600 zł podwyżki, czyli dokładnie tyle, ile mają otrzymać pielęgniarki. Tymczasem propozycja MZ dotyczyła jedynie połowy tej kwoty. Spotkanie potrwało zaledwie kwadrans.

WCh

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.