Warszawa: Protest ratowników medycznych

[2017-06-30 23:09:58]

Podwyżek i upaństwowienia ratownictwa medycznego domagają się ratownicy, którzy protestowali w piątek 30 czerwca na ulicach stolicy. Odbyły się także pikiety ratowników przed urzędami wojewódzkimi w całej Polsce.

Protestujący ratownicy przeszli z ronda de Gaulle'a pod siedzibę Ministerstwa Zdrowia na ul. Miodowej.

Stołeczna akcja ratowników była niezwykle głośna. Wycie syren i dźwięki trąbek potęgowały sygnały karetek jadących za protestującymi. Na czele marszu ratownicy nieśli transparent "Ratownik - systemu niewolnik". Inne hasła z transparentów to m.in: "Chcemy ratować, nie biedować", "Karetka bez ratownika to tylko samochód".

Organizatorem stołecznego protestu był Związek Zawodowy Pracowników Ratownictwa Medycznego, działający przy Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego "Meditrans" w Warszawie.

Ratownicy medyczni z Warszawy walczą również o wzrost liczby zespołów ratownictwa medycznego. Szacują oni, że na terenie obsługiwanym przez dyspozytornię w Warszawie brakuje ok. 50 karetek.

Protest ratowników trwa już od 24 maja. Pierwszym etapem było oflagowanie budynków oraz oznaczenie logo akcji pojazdów i odzieży. Później przez tydzień ratownicy przewozili wszystkich pacjentów do szpitala jadąc na sygnale.

Obecna sytuacja to wynik niepowodzenia rozmów ratowników z Ministerstwem Zdrowia. 25 kwietnia w siedzibie resortu zdrowia odbyło się spotkanie z przedstawicielami 11 związków zrzeszających ratowników oraz Solidarności. MZ zaproponowało ratownikom podwyżkę w wysokości 400 zł brutto od 1 lipca br. i kolejne 400 zł od lipca 2018 r.

Przed rozmowami z rządem ratownicy postawili twarde warunki: minimum 1600 zł podwyżki, czyli dokładnie tyle, ile mają otrzymać pielęgniarki. Tymczasem propozycja MZ dotyczyła jedynie połowy tej kwoty. Spotkanie potrwało zaledwie kwadrans.

WCh

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.