Warszawa: Protest ratowników medycznych

[2017-06-30 23:09:58]

Podwyżek i upaństwowienia ratownictwa medycznego domagają się ratownicy, którzy protestowali w piątek 30 czerwca na ulicach stolicy. Odbyły się także pikiety ratowników przed urzędami wojewódzkimi w całej Polsce.

Protestujący ratownicy przeszli z ronda de Gaulle'a pod siedzibę Ministerstwa Zdrowia na ul. Miodowej.

Stołeczna akcja ratowników była niezwykle głośna. Wycie syren i dźwięki trąbek potęgowały sygnały karetek jadących za protestującymi. Na czele marszu ratownicy nieśli transparent "Ratownik - systemu niewolnik". Inne hasła z transparentów to m.in: "Chcemy ratować, nie biedować", "Karetka bez ratownika to tylko samochód".

Organizatorem stołecznego protestu był Związek Zawodowy Pracowników Ratownictwa Medycznego, działający przy Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego "Meditrans" w Warszawie.

Ratownicy medyczni z Warszawy walczą również o wzrost liczby zespołów ratownictwa medycznego. Szacują oni, że na terenie obsługiwanym przez dyspozytornię w Warszawie brakuje ok. 50 karetek.

Protest ratowników trwa już od 24 maja. Pierwszym etapem było oflagowanie budynków oraz oznaczenie logo akcji pojazdów i odzieży. Później przez tydzień ratownicy przewozili wszystkich pacjentów do szpitala jadąc na sygnale.

Obecna sytuacja to wynik niepowodzenia rozmów ratowników z Ministerstwem Zdrowia. 25 kwietnia w siedzibie resortu zdrowia odbyło się spotkanie z przedstawicielami 11 związków zrzeszających ratowników oraz Solidarności. MZ zaproponowało ratownikom podwyżkę w wysokości 400 zł brutto od 1 lipca br. i kolejne 400 zł od lipca 2018 r.

Przed rozmowami z rządem ratownicy postawili twarde warunki: minimum 1600 zł podwyżki, czyli dokładnie tyle, ile mają otrzymać pielęgniarki. Tymczasem propozycja MZ dotyczyła jedynie połowy tej kwoty. Spotkanie potrwało zaledwie kwadrans.

WCh

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).