26 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-07-03 00:54:57]

Dwudziesty szósty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sporo dawkę tematów społecznych, politycznych i związanych z zagadnieniami świeckości państwa oraz działalności (w tym „scenicznej”) Kościoła.

Tygodnik publikuje raport na temat sytuacji pracowników ZUS, któremu grozi pierwszy od 80 lat strajk oraz zapaść organizacyjna w obliczu fali podań o wcześniejszą emeryturę. Pismo publikuje także dwa teksty na temat sytuacji ratowników medycznych oraz powodów podejmowanych przez nich protestów.

Dział polityczny – jak zawsze bardzo obszerny – to m.in. tekst Piotra Szumlewicza o obsesyjnej „walce z komuną”, dziwnej reformie szkolnictwa, oraz kolejnych podsłuchach ludzi związanych z PO, których tropy prowadzą do PiS.

W dziale reporterskim m.in. teksty o Kościele nieradzącym sobie z problemem pedofilii kleru oraz nacjonalistycznym księdzu Międlarze, który w swoich audycjach internetowych przypuszcza gwałtowne ataki na czołowych polskich duchownych.

W dziale światopoglądowym pisma znajdziemy m.in. tekst o fenomenie mało znanego poza Polską księdza Bashobory, który objeżdża kraj jako cudotwórca i showman z odpłatnymi widowiskami muzyczno-ekstatycznymi. Tygodnik zamieszcza także tekst o społeczności Mosuo (cykl „Dżęder odwieczny”), która zamieszkuje chińskie Himalaje, a która od wieków tworzy rodziny-klany zarządzane przez najstarsze kobiety, w których nie ma instytucji małżeństwa ani nie docieka się ojcostwa dzieci.

W dziale historycznym znajdziemy m.in. tekst o konfliktach między nauczycielami a duchownymi w klerykalnej szkole międzywojennej.

Tygodnik zamieszcza także – jak co tydzień – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka i Tomasz Kozłowskiego.

Piotr Szumlewicz

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.