Nowy numer "Bez Dogmatu": Kołczing

[2017-07-11 10:46:51]

Ukazał się 112. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to coaching i „dobra zmiana” w edukacji.

W dziale poświęconym coachingowi m.in. Piotr Rymarczyk pokazuje, jak dyskurs coachingu zafałszowuje postępowe idee samorozwoju i zmiany społecznej, by utrwalać społeczno-ekonomiczne status quo; Adam Klewenhagen omawia związki pomiędzy coachingiem, wymuszeniem i przemocą; Jacek Drozda przygląda się coachingowi jako korporacyjnemu narzędziu zarządzania ludzkimi emocjami w dobie niestabilności i elastycznego rynku pracy; zaś Paweł Matusz przedstawia ryzyko realizacji coachingowego postulatu porzucenia strefy komfortu.

W dziale na temat edukacji m.in. Tymoteusz Kochan rozważa konsekwencje projektowanej reformy szkolnictwa wyższego dla polskiej nauki i pracowników naukowych; a Anna Małyszko zwraca uwagę na ideologiczny wymiar reformy edukacji.

Ponadto polecamy analizy bieżących wydarzeń, dział historyczny i stałe rubryki. W tym numerze m.in. David Ost w rozmowie z Michałem Siermińskim opowiada o ekspansji prawicy, perspektywach światowej lewicy i możliwych scenariuszach dla polskiej demokracji; Agnieszka Mrozik zastanawia się, dlaczego w polskiej debacie publicznej komunistkom odmawia się statusu ofiar, a tym bardziej bohaterek; Piotr Szumlewicz pisze o syndromie Dyzmy w polskiej polityce; natomiast Szara Gęś znajduje (matematyczny) dowód na nieomylność i polityczny geniusz Prezesa.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowiekim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1941 - W zajętym przez Wehrmacht Lwowie ukraińscy szowiniści w trakcie 3-dniowego pogromu (tzw. Dni Petlury) zamordowali 1500–2000 Żydów.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.