Piotr Szumlewicz: Czas na masowe protesty związkowe!

[2017-07-14 14:44:06]

Trwa pełzający zamach stanu dokonywany przez Prawo i Sprawiedliwość. Kolejne instytucje tracą autonomię i są podporządkowywane partii rządzącej. PiS zniszczył Trybunał Konstytucyjny, podporządkował prokuraturę swoim interesom, zawłaszczył służbę cywilną, zastąpił media publiczne pełną kłamstw i manipulacji propagandą partyjną, w błyskawicznym tempie dokonuje czystek w kolejnych instytucjach publicznych.

Przegłosowane przez Sejm ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa i ustroju sądów powszechnych to olbrzymi krok ku autorytarnemu, niedemokratycznemu, opresyjnemu państwu, w którym władza wykonawcza znajduje się poza jakąkolwiek kontrolą. Uchwalone nowelizacje naruszają niezależność sądownictwa w Polsce i są sprzeczne z Konstytucją RP. Obecnie forsowana nowa ustawa o Sądzie Najwyższym byłaby ostatecznym ciosem zadanym wymiarowi sprawiedliwości. Wejście w życie tych ustaw oznaczałoby pełne podporządkowanie sądów partii rządzącej. Nie udawajmy, że te zmiany nas nie dotyczą. Sądy podporządkowane władzy to ustawiane procesy, wyroki na zamówienie, zamykanie ust środowiskom niewygodnym dla rządu.

To olbrzymi krok ku państwu autorytarnemu, które służyłoby nie całemu społeczeństwu, lecz wyłącznie przedstawicielom jednego obozu politycznego. Wygrywając wybory, PiS nie otrzymał mandatu do łamania Konstytucji, autorytarnych rządów i dzielenia Polaków na obywateli lepszego i gorszego sortu.

Wszystkie kluczowe zmiany ustrojowe dokonywane przez Prawo i Sprawiedliwość nie tylko budzą poważne wątpliwości konstytucyjne, ale są przyjmowane z pominięciem konsultacji. Dialog społeczny od wielu miesięcy jest fikcją, a kluczowe ustawy nie są konsultowane ze związkami zawodowymi.

Nie może być zgody na bezprawie. W sytuacji pełzającego zamachu stanu dokonywanego przez partię rządzącą apeluję do wszystkich związków zawodowych o zawieszenie dialogu z władzą, wystąpienie ze wszystkich ciał konsultacyjnych i podjęcie masowych działań protestacyjnych.

Piotr Szumlewicz

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.