Węgry: Koniec wolnej prasy lokalnej

[2017-08-16 11:37:08]

Nie ma już wolnej prasy lokalnej na Węgrzech. Wszystkie gazety zostały już wykupione przez oligarchów - alarmują Reporterzy bez Granic.

Po przejęciu ostatnich pięciu - do tej pory niezależnych od rządu - tytułów, już cała lokalna prasa znalazła się pod kontrolą osób powiązanych z rządemViktorem Orbána.

Za zakupem stoją biznesmeni, którzy w kampanii wyborczej wspierali finansowo partię Fidesz i doprowadzili w 2016 r. do zamknięcia krytycznego wobec władz, największego na Węgrzech liberalno-lewicowego dziennika "Népszabadság". Ostatnio w ręce tych samych ludzi bliskich Orbánowi trafiły regionalne gazety we wszystkich 19 województwach na Węgrzech.

Komentatorzy podkreślają, że to kolejny krok w walce rządu z niezależnymi mediami. Po podporządkowaniu sobie mediów publicznych to właśnie przejęcie lokalnej prasy było priorytetem rządu, ponieważ Węgrzy są mocno przywiązani do lokalnych tytułów.

W przyszłym roku na Węgrzech odbędą się wybory parlamentarne i to - zdaniem komentatorów - stanowi powód szybkiego przejmowania mediów. Ich zdaniem Fidesz chce mieć kontrolę na przekazem medialnym, co zresztą sam Orbán potwierdził na ostatnim kongresie partii, mówiąc, że trzeba stoczyć walkę z mediami, które kreują na Węgrzech "zachodni przekaz".

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.