Nowa Zelandia: Kolejna porażka Partii Pracy

[2017-09-24 22:37:18]

Rządząca, centroprawicowa Partia Narodowa (NP) wygrała sobotnie wybory parlamentarne, wyprzedzając opozycyjną centrolewicową Partię Pracy (LP) o ponad 10 punktów procentowych.

Rezultaty wyborów przekazane przez Komisję Wyborczą to 46,03 proc. dla Partii Narodowej i 35,79 proc. dla Partii Pracy. Nacjonaliści z partii Najpierw Nowa Zelandia (NZF) to 7,51 proc., a Zielonych - 5,8 proc.

Premier Bill English zapowiada podjęcie rozmów koalicyjnych z NZF. Jednak w przededniu wyborów lider NZF Winston Peters odmawiał zdeklarowania się, kogo jego partia poprze po wyborach.

Nacjonaliści rządzili już zarówno z Partią Narodową, jak i z Partią Pracy. Teoretycznie możliwa, choć raczej mało prawdopodobna, jest koalicja LP, NZF i Zielonych.

Rozczarowania nie kryła liderka Partii Pracy, 37-letnia Jacinda Ardern, która objęła to stanowisko 1 sierpnia. Sierpniowe sondaże dawały jeszcze laburzystom przewagę nad Partią Narodową. Komentatorzy podkreślali, że dało się wtedy wyczuć bardzo duży optymizm. Później tendencja jednak się odwróciła. Ostatni raz Partii Pracy udało się wygrać wybory w 2005 roku.

Drastyczny spadek poparcia - prawie o połowę - zanotowali Zieloni, którzy 3 lata temu zadziwili wszystkich znakomitym wynikiem 10,7 proc.

W nowozelandzkim parlamencie zasiada 120 deputowanych. Wstępne, jeszcze nieoficjalne wyniki sobotnich wyborów dają Partii Narodowej 58 mandatów (2 mniej), Partii Pracy - 45 (o 13 więcej) , NZF - 9 (2 mniej), Zielonym - 7 (o 7 mniej) oraz jeden mandat liberałom z ACT. Oficjalne wyniki mają zostać ogłoszone dopiero 7 października.

Waldemar Chamala

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.