Nowa Zelandia: Kolejna porażka Partii Pracy

[2017-09-24 22:37:18]

Rządząca, centroprawicowa Partia Narodowa (NP) wygrała sobotnie wybory parlamentarne, wyprzedzając opozycyjną centrolewicową Partię Pracy (LP) o ponad 10 punktów procentowych.

Rezultaty wyborów przekazane przez Komisję Wyborczą to 46,03 proc. dla Partii Narodowej i 35,79 proc. dla Partii Pracy. Nacjonaliści z partii Najpierw Nowa Zelandia (NZF) to 7,51 proc., a Zielonych - 5,8 proc.

Premier Bill English zapowiada podjęcie rozmów koalicyjnych z NZF. Jednak w przededniu wyborów lider NZF Winston Peters odmawiał zdeklarowania się, kogo jego partia poprze po wyborach.

Nacjonaliści rządzili już zarówno z Partią Narodową, jak i z Partią Pracy. Teoretycznie możliwa, choć raczej mało prawdopodobna, jest koalicja LP, NZF i Zielonych.

Rozczarowania nie kryła liderka Partii Pracy, 37-letnia Jacinda Ardern, która objęła to stanowisko 1 sierpnia. Sierpniowe sondaże dawały jeszcze laburzystom przewagę nad Partią Narodową. Komentatorzy podkreślali, że dało się wtedy wyczuć bardzo duży optymizm. Później tendencja jednak się odwróciła. Ostatni raz Partii Pracy udało się wygrać wybory w 2005 roku.

Drastyczny spadek poparcia - prawie o połowę - zanotowali Zieloni, którzy 3 lata temu zadziwili wszystkich znakomitym wynikiem 10,7 proc.

W nowozelandzkim parlamencie zasiada 120 deputowanych. Wstępne, jeszcze nieoficjalne wyniki sobotnich wyborów dają Partii Narodowej 58 mandatów (2 mniej), Partii Pracy - 45 (o 13 więcej) , NZF - 9 (2 mniej), Zielonym - 7 (o 7 mniej) oraz jeden mandat liberałom z ACT. Oficjalne wyniki mają zostać ogłoszone dopiero 7 października.

Waldemar Chamala

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.