Katalonia: Strajk przeciwko brutalności policji

[2017-10-04 09:47:31]

Katalończycy masowo zastrajkowali we wtorek przeciwko brutalności hiszpańskiej policji. W trakcie niedzielnych starć ranne zostały 844 osoby.

Sklepy i restauracje w Barcelonie były pozamykane, nie działała komunikacja miejska. Zamknięte były też szkoły, uniwersytety i placówki służby zdrowia, a nawet słynny barceloński targu spożywczy Mercabarna. Z powodu licznych blokad dróg, tysiące samochodów utknęło w wielokilometrowych korkach.

Na ulicach Barcelony protestowały wielotysięczne tłumy ludzi, skandując m.in.: "Ulice zawsze będą nasze".

Do protestujących dołączyli też piłkarze FC Barcelony, którzy poinformowali o swojej decyzji w oficjalnym komunikacie: Postanowiliśmy dołączyć do ogólnokrajowego strajku (...) Ten dzień ma zjednoczyć wszystkich, zarówno tych, którzy zagłosowali, jak i tych, którzy tego nie zrobili, ale którzy byli oburzeni wydarzeniami podczas katalońskiego referendum

W niedzielę w Katalonii odbyło się referendum niepodległościowe. Ponad 90 proc. z 2,26 mln głosujących opowiedziało się za odłączeniem Jednak zdaniem hiszpańskiego rządu plebiscyt był nielegalny. Między Katalończykami a policją doszło do starć. Funkcjonariusze użyli pałek i gumowych kul przeciwko osobom, które protestowały przeciwko zamykaniu lokali wyborczych i konfiskowaniu kart do głosowania.

Premier Hiszpanii Mariano Rajoy winą za starcia z policją obarczył katalońskie władze. Jego zdaniem pozwoliły na głosowanie mimo wiedzy, że będzie ono nielegalne.

Należy przypomnieć, że Katalończycy już w 2014 r. opowiedzieli się za niepodległością regionu. Prawie 81 proc. uczestników niewiążącego plebiscytu poparło wówczas ideę odłączenia od Hiszpanii i utworzenia własnego kraju.

Katalońskie władze we wrześniu 2017 przyjęły Akt Przejściowy, zgodnie z którym w ciągu 48 godzin od ogłoszenia wyników referendum regionalny parlament ma prawo ogłosić niepodległość Katalonii. Może więc to nastąpić już dziś.

Waldemar Chamala

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.