GUS: Niskie płace w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-10-04 12:38:44]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2016 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 2004 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 99 tys. (5,2%) więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 24,0%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 13,2%, budownictwem – 12,7%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3957 tys. osób, czyli o 193 tys. (5,1%) więcej niż w 2015 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 28,1%, w budownictwie – 13,3% oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 11,0%.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2016 roku wyniosło zaledwie 2577 zł brutto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach płace były o 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4277 zł brutto).

W porównaniu do 2015 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 180 zł, co wiąże się między innymi ze znaczącym wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3899 zł brutto i obsługa rynku nieruchomości – 3318 zł, a najniższe płace mieli pracownicy sekcji leśnictwo i rybactwo – 2100 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 2131 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 3125 zł brutto miesięcznie i dolnośląskim – 2708 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa podkarpackiego – 2213 zł i świętokrzyskiego – 2223 zł.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.