Rewolucyjny numer "Bez Dogmatu" na stulecie rewolucji: 100 lat Października!

[2017-10-10 21:30:47]

Ukazał się 113. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Najnowsze wydanie jest w całości poświęcone rewolucji rosyjskiej.

W dziale historycznym m.in. Andrzej Witkowicz ukazuje prawdziwą skalę oraz charakter przemocy rewolucyjnej i kontrrewolucyjnej; Paweł Jaworski przypomina o oddolnej, masowej i demokratycznej naturze październikowego przewrotu; zaś Paweł Szelegieniec analizuje przyczyny porażki rewolucyjnego wysiłku ustanowienia stabilnej demokracji robotniczej w kraju peryferyjnym.

W części dotyczącej przemian społeczno-obyczajowych Michał Kozłowski przytacza równościowe zapisy rosyjskiego Kodeksu Rodzinnego z 1918 r.; Magdalena Grabowska przedstawia powody i konsekwencje odcięcia się polskiego feminizmu głównego nurtu od emancypacyjnej spuścizny rewolucji październikowej i PRL-u; a Paweł Matusz zastanawia się, dlaczego obowiązujące aktualnie narracje na temat seksualności pomijają postępowe tradycje Października.

Z kolei w dziale poświęconym perspektywom polskiej i światowej lewicy w sto lat po rewolucji październikowej włoski historyk Enzo Traverso, w rozmowie z Michałem Siermińskim, wskazuje na potrzebę włączenia krytycznej refleksji nad doświadczeniami XX-wiecznego komunizmu w obręb współczesnej myśli lewicowej. Polecamy także recenzję jego najnowszej książki Left-Wing Melancholia: Marxism, History, and Memory autorstwa Agnieszki Mrozik i tekst Elizy Szybowicz na temat wpływu dzisiejszych zastosowań pojęcia „rewolucja” na percepcję powojennych przemian w Polsce.

Ponadto w numerze Piotr Szumlewicz wskazuje na ideowe związki łączące Polskę okresu „dobrej zmiany” z frankistowską Hiszpanią; natomiast bezkompromisowa Szara Gęś dopomina się o upamiętnienie tyleż kontrowersyjnych, co zasłużonych dla jedności etnicznej Narodu Polskiego historycznych postaci.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.