Rewolucyjny numer "Bez Dogmatu" na stulecie rewolucji: 100 lat Października!

[2017-10-10 21:30:47]

Ukazał się 113. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Najnowsze wydanie jest w całości poświęcone rewolucji rosyjskiej.

W dziale historycznym m.in. Andrzej Witkowicz ukazuje prawdziwą skalę oraz charakter przemocy rewolucyjnej i kontrrewolucyjnej; Paweł Jaworski przypomina o oddolnej, masowej i demokratycznej naturze październikowego przewrotu; zaś Paweł Szelegieniec analizuje przyczyny porażki rewolucyjnego wysiłku ustanowienia stabilnej demokracji robotniczej w kraju peryferyjnym.

W części dotyczącej przemian społeczno-obyczajowych Michał Kozłowski przytacza równościowe zapisy rosyjskiego Kodeksu Rodzinnego z 1918 r.; Magdalena Grabowska przedstawia powody i konsekwencje odcięcia się polskiego feminizmu głównego nurtu od emancypacyjnej spuścizny rewolucji październikowej i PRL-u; a Paweł Matusz zastanawia się, dlaczego obowiązujące aktualnie narracje na temat seksualności pomijają postępowe tradycje Października.

Z kolei w dziale poświęconym perspektywom polskiej i światowej lewicy w sto lat po rewolucji październikowej włoski historyk Enzo Traverso, w rozmowie z Michałem Siermińskim, wskazuje na potrzebę włączenia krytycznej refleksji nad doświadczeniami XX-wiecznego komunizmu w obręb współczesnej myśli lewicowej. Polecamy także recenzję jego najnowszej książki Left-Wing Melancholia: Marxism, History, and Memory autorstwa Agnieszki Mrozik i tekst Elizy Szybowicz na temat wpływu dzisiejszych zastosowań pojęcia „rewolucja” na percepcję powojennych przemian w Polsce.

Ponadto w numerze Piotr Szumlewicz wskazuje na ideowe związki łączące Polskę okresu „dobrej zmiany” z frankistowską Hiszpanią; natomiast bezkompromisowa Szara Gęś dopomina się o upamiętnienie tyleż kontrowersyjnych, co zasłużonych dla jedności etnicznej Narodu Polskiego historycznych postaci.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.