Rewolucyjny numer "Bez Dogmatu" na stulecie rewolucji: 100 lat Października!

[2017-10-10 21:30:47]

Ukazał się 113. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Najnowsze wydanie jest w całości poświęcone rewolucji rosyjskiej.

W dziale historycznym m.in. Andrzej Witkowicz ukazuje prawdziwą skalę oraz charakter przemocy rewolucyjnej i kontrrewolucyjnej; Paweł Jaworski przypomina o oddolnej, masowej i demokratycznej naturze październikowego przewrotu; zaś Paweł Szelegieniec analizuje przyczyny porażki rewolucyjnego wysiłku ustanowienia stabilnej demokracji robotniczej w kraju peryferyjnym.

W części dotyczącej przemian społeczno-obyczajowych Michał Kozłowski przytacza równościowe zapisy rosyjskiego Kodeksu Rodzinnego z 1918 r.; Magdalena Grabowska przedstawia powody i konsekwencje odcięcia się polskiego feminizmu głównego nurtu od emancypacyjnej spuścizny rewolucji październikowej i PRL-u; a Paweł Matusz zastanawia się, dlaczego obowiązujące aktualnie narracje na temat seksualności pomijają postępowe tradycje Października.

Z kolei w dziale poświęconym perspektywom polskiej i światowej lewicy w sto lat po rewolucji październikowej włoski historyk Enzo Traverso, w rozmowie z Michałem Siermińskim, wskazuje na potrzebę włączenia krytycznej refleksji nad doświadczeniami XX-wiecznego komunizmu w obręb współczesnej myśli lewicowej. Polecamy także recenzję jego najnowszej książki Left-Wing Melancholia: Marxism, History, and Memory autorstwa Agnieszki Mrozik i tekst Elizy Szybowicz na temat wpływu dzisiejszych zastosowań pojęcia „rewolucja” na percepcję powojennych przemian w Polsce.

Ponadto w numerze Piotr Szumlewicz wskazuje na ideowe związki łączące Polskę okresu „dobrej zmiany” z frankistowską Hiszpanią; natomiast bezkompromisowa Szara Gęś dopomina się o upamiętnienie tyleż kontrowersyjnych, co zasłużonych dla jedności etnicznej Narodu Polskiego historycznych postaci.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.