Austria: Wygrana chadecji. Socjaldemokraci jednak drudzy

[2017-10-21 01:41:53]

Chadecy zwyciężyli w wyborach parlamentarnych, które odbyły się 15 października.

Dopiero w czwartek podano ostateczne wyniki, uwzględniające także głosy oddane listownie. Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła 31,47 proc. głosów. Drugi wynik uzyskała - wbrew wynikom exit poll - Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) z 26,86 proc. Prawicowi populiści z Wolnościowej Partii Austrii znaleźli się ostatecznie dopiero na trzecim miejscu (25,97 proc. głosów), Nowa Austria i Forum Liberalne (NEOS) 5,3 proc.

Do parlamentu, po raz pierwszy od 1986 r., nie wejdą Zieloni, którzy uzyskali tylko 3,8 proc. głosów (w 2015 r. rekordowe 12,42 proc). Ich elektorat przejęli kandydaci z Listy Pilza (PILZ), renegata z tejże partii, zdobywając 4,41 proc. głosów.

Na pozostałe ugrupowania oddano zaledwie 2 proc. głosów.

Oznacza to, że w 183-osobowej Radzie Narodowej chadecy zasiądą na 62 miejscach, socjaldemokraci 52, populiści 51, liberałowie - 10, zaś ex-zieloni - 9.

Prezydent Austrii Alexander Van der Bellen powierzył w piątek misję utworzenia rządu Sebastianowi Kurzowi, szefowi (ÖVP).

Van der Bellen podkreślił, że Austria musi być również w przyszłości silnym krajem w sercu Europy i w centrum Unii Europejskiej. Nawiązując do prezydencji Austrii w Unii Europejskiej w drugim półroczu 2018 r. oznajmił, iż oczekuje od rządu nie tylko jednoznacznego opowiedzenia się za Europą, lecz także odgrywania aktywnej roli w kształtowaniu przyszłej wspólnej Europy. Z zadowoleniem odnotował, że Kurz bardzo wyraźnie opowiedział się za proeuropejską orientacją nowego rządu.

31-letni Kern oświadczył jest świadomy "wielkiej odpowiedzialności" i zgodnie z zapowiedzią przystępuje do rozmów ze wszystkimi reprezentowanymi w parlamencie partiami.

Zdaniem komentatorów między ÖVP, SPÖ, FPÖ należy brać pod uwagę wszystkie warianty koalicyjne, choć lider socjaldemokratów, dotychczasowy kanclerz Christian Kern zapowiadał, że jego partia - jeśli utraci pozycję lidera na austriackiej scenie politycznej - przejdzie do opozycji.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".