Czechy: ANO zwycięzcą wyborów. Klęska lewicy

[2017-10-28 00:10:16]

Wybory do izby niższej czeskiego parlamentu w dniach 20–21 października zakończyły się zwycięstwem ruchu politycznego ANO 2011.

Ugrupowanie byłego wicepremiera Andreja Babiša z wynikiem blisko 29,64 proc. głosów zdystansowało drugą w kolejności konserwatywną Obywatelską Partię Demokratyczną (ODS) z 11,3 proc. Trzecie miejsce przypadło Czeskiej Partii Piratów z 10,8 proc. głosów. Tuż za nimi znalazła się populistyczna Wolność i Demokracja Bezpośrednia (SPD) z 10,6 proc. głosów. Znacznie słabiej wypadła tym razem Komunistyczna Partia Czech i Moraw (KSČM) z 7,76 proc. poparcia, a katastrofalny wynik zanotowała, współrządząca dotąd, Czeska Partia Socjaldemokratyczna (ČSSD), zdobywając zaledwie 7,27 proc. głosów. Do parlamentu wejdą także chadecy z KDU-ČSL, których poparło 5,8 proc. głosujących, centroprawicowy TOP 09 z 5,31 proc. oraz ruch Burmistrzowie i Niezależni (STAN) z 5,18 proc. głosów.

W 150-osobowej Izbie Poselskiej zasiądzie zatem aż 9 ugrupowań: 78 przedstawicieli ANO, 25 posłów z ODS, 22 Piratów, 22 z SPD, po 15 z KSČM i ČSSD, 7 z TOP 09 oraz 5 ze STAN.

Do parlamentu nie dostali się m.in. kandydaci Partii Zielonych z 1,46 proc. i Zemanowcy z Partia Praw Obywateli (SPO) z 0,36 proc poparcia.

Podział mandatów umożliwia odtworzenie dotychczasowej koalicji ANO z ČSSD i KDU-ČSL, czego nie wyklucza żadne z tych ugrupowań. Niedawni koalicjanci ANO, choć ponieśli wyraźną porażkę, stawiają jednak warunek, aby poza przyszłym rządem pozostał Babiš oraz jego najbliższy współpracownik, wiceprzewodniczący ANO Jaroslav Faltýnek. Obaj politycy w poprzedniej kadencji zostali pozbawieni immunitetu poselskiego w związku z podejrzeniem o oszustwa przy korzystaniu z dotacji UE.

Zainteresowane współpracą rządową z ANO są jeszcze dwa ugrupowania antysystemowe: antyimigrancka i antyislamska SPD oraz komunistyczna KSČM. Jednak one również stawiają ten sam warunek . Jednak możliwość współrządzenia z nimi wykluczył sam Babiš.

ODS i TOP 09, bliski im ideologicznie ruch STAN oraz Piraci, postulujący większą przejrzystość polityki, odrzuciły możliwość współpracy z ANO. Pomimo to Babiš próbuje z nimi negocjować.

Negocjacje powyborcze najprawdopodobniej potrwają wiele tygodni, a ich istotnym uczestnikiem będzie sprzyjający Babišowi prezydent Miloš Zeman. Zapowiedział on, że 31 października powierzy Babišowi misję tworzenia nowego rządu.

Waldemar Chamala

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.