Japonia: Ponowne zwycięstwo prawicowej koalicji

[2017-10-29 14:43:02]

Partia Liberalno-Demokratyczna zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych 22 października.

Koalicja złożona z partii premiera Shinzō Abe i małej, konserwatywnej Komeitō zdobyła 313 spośród 465 miejsc w Izbie Reprezentantów, niższej izbie japońskiego parlamentu. Zasiądzie w niej także 55 przedstawicieli centrolewicowej Konstytucyjnej Partii Demokratycznej, 50 Konserwatywnej Kibō no Tō (Partii Nadziei), 12 Japońskiej Partii Komunistycznej, 11 liberalnej Nippon Ishin no Kai, 2 Partii Socjaldemokratycznej oraz 22 niezależnych.

Wybory odbyły się przedterminowo, ponieważ na wniosek premiera rozwiązano parlament.

Politycy opozycyjni twierdzili, że Abe zdecydował się na wcześniejsze wybory, aby uniknąć dalszych przesłuchań w parlamencie w sprawie jego domniemanego niewłaściwego wykorzystania władzy w celu przejęcia gruntu należącego do kampusu Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Imabari.

W opinii komentatorów zwycięstwo Partii Liberalno-Demokratycznej to głównie efekt stanowczego stanowiska premiera w obliczu ostatnich prób rakietowych Korei Północnej. Tak jak obiecałem podczas kampanii, moim głównym zadaniem jest stanowcze rozprawienie się z Koreą Północną. Do tego potrzebna jest twarda dyplomacja - oświadczył Abe.

Przyśpieszone wybory miały dać premierowi przyzwolenie na rewizję japońskiej konstytucji w obliczu zagrożenia ze strony północnokoreańskiego reżimu. Abe domaga się zmiany ustawy zasadniczej z 1946 r. Po klęsce w II wojnie światowej USA narzuciły jej pacyfistyczny charakter. Japonia nie ma więc regularnego wojska, nie może również prowadzić wojen. Zdaniem Abe artykuł 9., w którym znajduje się ów zapis, powinien zostać zmieniony z powodu zagrożenia ze strony Korei Północnej. Według niektórych to krok w kierunku zwiększenia obronności Japonii. Krytycy Abe twierdzą jednak, że dąży on do ponownej militaryzacji państwa.

Zgodę na wprowadzenie poprawek do konstytucji będą musiały dać obie izby w japońskim parlamencie. Oprócz tego kwestia ta musi jednak zostać jeszcze przegłosowana w ogólnokrajowym referendum. Już w 2015 r. premierowi Abe udało się tak zmodyfikować konstytucję, aby zezwolić japońskim oddziałom na walkę za granicą w szczególnych okolicznościach, co wywołało w tym kraju masowe protesty.

Waldemar Chamala

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.