Warszawa: Piotr Szczęsny nie żyje

[2017-10-30 12:05:00]

Lekarzom nie udało się uratować Piotra S., który podpalił się w centrum Warszawy. Zmarł po 10 dniach pobytu w szpitalu.

Jego stan był bardzo ciężki. Miał poparzone - wg różnych źródeł - od 40 do 80 proc. powierzchni ciała.

19 października na placu Defilad od strony ul. Marszałkowskiej Piotr S. oblał się nieustaloną substancją i podpalił. Ogień ugasili pracownicy parkingu Pałacu Kultury i Nauki jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej i pogotowia.

Śledztwo wszczęła prokuratura, która przesłuchała świadków podpalenia się przez 54-latka z małopolskich Niepołomic, a także jego syna.

Przy Piotrze S. znaleziono ulotki z listem, w którym zawarł swój manifest przeciwko obecnej władzy. Jego treść szybko obiegła media społecznościowe i wskazywała na motywacje polityczne: sprzeciw wobec obecnej władzy. Był to: protest przeciwko ograniczaniu wolności obywatelskich, zniszczeniu (w praktyce) Trybunału Konstytucyjnego, Konstytucji, marginalizowaniu Polski na arenie międzynarodowej, niszczeniu przyrody, ubezwłasnowolnieniu telewizji publicznej. Na końcu swojego listu pożegnalnego autor wzywał do zmiany władzy.

Tuż po tragicznym zdarzeniu minister spraw wewnętrznych Mariusz Błaszczak skomentował je następująco: To jest ofiara tej propagandy, która ma miejsce w Polsce. Propagandy totalnej opozycji, która mówi o tym, że walczy z rządem poprzez ulicę i zagranicę. Szef MSWiA podkreślił, że nie ma powodów, żeby targnąć się na własne życie" w geście protestu wobec rządzących.

Już po śmierci Piotra S. Michał Karnowski w tekście pt. "Ohyda" na portalu "wPolityce" napisał: Skarbnik partyjny wspólnie z Sorosem już kombinują ile będzie kosztowała szopka, którą zrobią z pogrzebu.

Waldemar Chamala

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.