Warszawa: Piotr Szczęsny nie żyje

[2017-10-30 12:05:00]

Lekarzom nie udało się uratować Piotra S., który podpalił się w centrum Warszawy. Zmarł po 10 dniach pobytu w szpitalu.

Jego stan był bardzo ciężki. Miał poparzone - wg różnych źródeł - od 40 do 80 proc. powierzchni ciała.

19 października na placu Defilad od strony ul. Marszałkowskiej Piotr S. oblał się nieustaloną substancją i podpalił. Ogień ugasili pracownicy parkingu Pałacu Kultury i Nauki jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej i pogotowia.

Śledztwo wszczęła prokuratura, która przesłuchała świadków podpalenia się przez 54-latka z małopolskich Niepołomic, a także jego syna.

Przy Piotrze S. znaleziono ulotki z listem, w którym zawarł swój manifest przeciwko obecnej władzy. Jego treść szybko obiegła media społecznościowe i wskazywała na motywacje polityczne: sprzeciw wobec obecnej władzy. Był to: protest przeciwko ograniczaniu wolności obywatelskich, zniszczeniu (w praktyce) Trybunału Konstytucyjnego, Konstytucji, marginalizowaniu Polski na arenie międzynarodowej, niszczeniu przyrody, ubezwłasnowolnieniu telewizji publicznej. Na końcu swojego listu pożegnalnego autor wzywał do zmiany władzy.

Tuż po tragicznym zdarzeniu minister spraw wewnętrznych Mariusz Błaszczak skomentował je następująco: To jest ofiara tej propagandy, która ma miejsce w Polsce. Propagandy totalnej opozycji, która mówi o tym, że walczy z rządem poprzez ulicę i zagranicę. Szef MSWiA podkreślił, że nie ma powodów, żeby targnąć się na własne życie" w geście protestu wobec rządzących.

Już po śmierci Piotra S. Michał Karnowski w tekście pt. "Ohyda" na portalu "wPolityce" napisał: Skarbnik partyjny wspólnie z Sorosem już kombinują ile będzie kosztowała szopka, którą zrobią z pogrzebu.

Waldemar Chamala

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.