Warszawa: Piotr Szczęsny nie żyje

[2017-10-30 12:05:00]

Lekarzom nie udało się uratować Piotra S., który podpalił się w centrum Warszawy. Zmarł po 10 dniach pobytu w szpitalu.

Jego stan był bardzo ciężki. Miał poparzone - wg różnych źródeł - od 40 do 80 proc. powierzchni ciała.

19 października na placu Defilad od strony ul. Marszałkowskiej Piotr S. oblał się nieustaloną substancją i podpalił. Ogień ugasili pracownicy parkingu Pałacu Kultury i Nauki jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej i pogotowia.

Śledztwo wszczęła prokuratura, która przesłuchała świadków podpalenia się przez 54-latka z małopolskich Niepołomic, a także jego syna.

Przy Piotrze S. znaleziono ulotki z listem, w którym zawarł swój manifest przeciwko obecnej władzy. Jego treść szybko obiegła media społecznościowe i wskazywała na motywacje polityczne: sprzeciw wobec obecnej władzy. Był to: protest przeciwko ograniczaniu wolności obywatelskich, zniszczeniu (w praktyce) Trybunału Konstytucyjnego, Konstytucji, marginalizowaniu Polski na arenie międzynarodowej, niszczeniu przyrody, ubezwłasnowolnieniu telewizji publicznej. Na końcu swojego listu pożegnalnego autor wzywał do zmiany władzy.

Tuż po tragicznym zdarzeniu minister spraw wewnętrznych Mariusz Błaszczak skomentował je następująco: To jest ofiara tej propagandy, która ma miejsce w Polsce. Propagandy totalnej opozycji, która mówi o tym, że walczy z rządem poprzez ulicę i zagranicę. Szef MSWiA podkreślił, że nie ma powodów, żeby targnąć się na własne życie" w geście protestu wobec rządzących.

Już po śmierci Piotra S. Michał Karnowski w tekście pt. "Ohyda" na portalu "wPolityce" napisał: Skarbnik partyjny wspólnie z Sorosem już kombinują ile będzie kosztowała szopka, którą zrobią z pogrzebu.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.