Islandia: Liderka lewicy utworzy nowy rząd

[2017-11-05 12:05:37]

Ruch Zieloni-Lewica, Partia Piratów, Sojusz oraz Partia Postępu rozpoczęły rozmowy na temat utworzenia koalicyjnego rządu. Liderka Ruchu Zieloni-Lewica, Katrín Jakobsdóttir, otrzymała od prezydenta Islandii oficjalne upoważnienie do utworzenia rządu.

W przedterminowych wyborach parlamentarnych, które odbyły się 28 października, rządząca dotychczas Partia Niepodległości straciła pięć, a kierowana przez nią konserwatywna koalicja utraciła łącznie 12 miejsc parlamencie.

Cztery partie tworzące opozycję w poprzedniej kadencji uzyskały minimalną większość, zdobywając łącznie 32 miejsca w 63-osobowym Althingu. Pomimo tej zaledwie jednoosobowej przewagi i pewnych różnic politycznych, partie te zgodziły się rozpocząć formalne rozmowy koalicyjne. Przewodzi w nich Ruch Zieloni-Lewica, obecnie drugie największe ugrupowanie na Islandii.

Przywódcy czterech partii oświadczyli, że przyszły, centrolewicowy rząd skupi się na edukacji, opiece zdrowotnej, transporcie i infrastrukturze. Będą one musiały rozstrzygnąć kwestie, w których występują między nimi różnice stanowisk, jak np. sprawa ubiegania się o członkostwo w Unii Europejskiej. Partia Piratów postuluje zmianę konstytucji Islandii, lecz pozostałe partie opowiadają się za bardziej stopniowym podejściem do reformy konstytucyjnej. Kolejna kwestia to ewentualne zmiany w bardzo ważnym tutaj rybołówstwie, polityce imigracyjnej i azylowej oraz w polityce zagranicznej.

Katrín Jakobsdóttir jest jednym z najbardziej popularnych polityków na Islandii. Wszelkie sondaże wskazują, że cieszy się największym zaufaniem i jest najbardziej lubiana, a w sondażach wyprzedza ją jedynie prezydent Guðni Th. Jóhannesson. Wyniki sondażu z września tego roku wskazują, że 46 proc. społeczeństwa widzi ją na stanowisku premiera. Jedynie 24 proc. Islandczyków opowiada się za Bjarnim Benediktssonem, liderem Partii Niepodległości.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1888 - Urodził się Tôn ĐIc ThIng, polityk wietnamski, członek KP Wietnamu, prezydent DR Wietnamu w latach 1969-76. Od 1976 do 1980 prezydent zjednoczonego Wietnamu.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.