GUS: Wciąż niskie wynagrodzenia w Polsce

[2017-11-24 00:54:02]

Dane GUS pokazują, że zarobki w Polsce, w tym szczególnie wynagrodzenia kobiet, wciąż znajdują się na bardzo niskim poziomie, a wysoki odsetek pracowników otrzymuje dochody na poziomie nie pozwalającym na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Warto pamiętać, że badanie obejmuje tylko firmy zatrudniające ponad 9 pracowników, tymczasem w mikroprzedsiębiorstwach w ubiegłym roku średnie płace wynosiły zaledwie 2577 zł brutto. Oznacza to, że w całej gospodarce wynagrodzenia są jeszcze znacznie niższe niż wykazuje najnowszy raport GUS.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat wynagrodzeń. Dane dotyczą października 2016 roku.

Jak informuje GUS, rok temu mediana wynagrodzeń wyniosła 3510,67 zł brutto, czyli 2512 zł netto – połowa zatrudnionych pracowników zarabiała powyżej, a połowa poniżej tej kwoty. To wynik o 220 zł brutto, czyli 153,75 zł netto wyższy od mediany płac w październiku 2014 r.

GUS wskazał też dominantę, czyli najczęściej powtarzające się wynagrodzenie w Polsce, które wynosi zaledwie 2074,03 zł brutto, a więc 1511,61 zł netto. To o blisko 400 zł mniej niż w poprzednim badaniu (2469 zł brutto, ok. 1787 zł netto)!

Okazało się też, że 10% najniżej zarabiających pracowników otrzymało wynagrodzenie ogółem brutto co najwyżej w wysokości 1890,32 zł, a 10% najwyżej zarabiających pracowników otrzymało wynagrodzenie ogółem brutto co najmniej w wysokości 7200,00 zł.

Miesięczne wynagrodzenie brutto w wysokości 40 tys. zł brutto i więcej otrzymało niewiele ponad 0,10% zatrudnionych, od 30 tys. zł – 0,23 proc., od 20 tys. zł – 0,74 proc., od 10 tys. zł – 4,51%. Wynagrodzenie brutto równe co najmniej dwukrotnemu przeciętnemu wynagrodzeniu w gospodarce narodowej (tzn. więcej niż 8693,52 zł brutto) otrzymywało 6,3% zatrudnionych – 4,1% kobiet oraz 8,4% mężczyzn.

Aż 17,5% zatrudnionych rok temu otrzymywało co najwyżej 50% przeciętnego wynagrodzenia (czyli maksymalnie 2173,38 zł). Płacę minimalną (w 2016 r. było to 1850 zł) otrzymywało 9% ogółu zatrudnionych.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie ogółem brutto wyniosło 4346,76 zł, czyli o 239,04 zł więcej niż dwa lata wcześniej. Wynagrodzenia nie przekraczające wysokości przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego brutto w gospodarce narodowej otrzymało aż 66,2% zatrudnionych, z czego 70,5% kobiet oraz 62,1% mężczyzn.

Mężczyźni osiągnęli przeciętne wynagrodzenie o 8,3% wyższe od średniego w skali kraju (tj. wyższe o 358,87 zł), a kobiety  niższe o 8,6% (czyli niższe o 375,63 zł). Oznacza to więc, że przeciętne wynagrodzenie mężczyzn było o 18,5% (o 734,50 zł) wyższe od przeciętnego wynagrodzenia kobiet.

Przeciętne godzinowe wynagrodzenie brutto wyniosło 26,37 zł, czyli o 3,46 zł więcej niż dwa lata wcześniej. Mężczyźni osiągnęli przeciętne godzinowe wynagrodzenie o 5,4% wyższe od średniego w gospodarce narodowej (wyższe o 1,42 zł), a kobiety  niższe o 6,0% (niższe o 1,58 zł). Przeciętne godzinowe wynagrodzenie brutto mężczyzn było o 12,1% (o 3,00 zł) wyższe od przeciętnego godzinowego wynagrodzenia brutto kobiet.

Źródłem zaprezentowanych danych jest badanie struktury wynagrodzeń według zawodów za 2016 r. Badanie obejmuje podmioty gospodarki narodowej o liczbie pracujących powyżej 9 osób (w momencie losowania próby jednostek). Dane dotyczą osób pełnozatrudnionych oraz niepełnozatrudnionych, które przepracowały cały październik. Wielkość próby badania wynosiła 35,4 tys. jednostek, co stanowiło 15% ogólnej liczby zbiorowości podmiotów. Sprawozdanie złożyło ok. 20,8 tys. podmiotów. Z poszczególnych podmiotów badaniem objęto ok. 795,9 tys. wylosowanych pracowników, którzy przepracowali cały miesiąc.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

21 marca:

1908 - Utworzono Chorzowską Spółdzielnię Mieszkaniową.

1919 - Proklamowanie Węgierskiej Republiki Rad.

1927 - Koniec kilkutygodniowego strajku włókniarzy okręgu łódzkiego. Wywalczyli podwyżki 5-12 %.

1927 - Zdelegalizowano radykalnie lewicową Niezależną Partię Chłopską.

1936 - Policja brutalnie stłumiła strajk okupacyjny w Polskich Zakładach Gumowych „Semperit” w Krakowie.

1949 - W Lublanie urodził się Slavoj Žižek, lewicowy filozof słoweński, socjolog i krytyk kultury.

1960 - W Sharpeville w RPA doszło do antyrządowych wystąpień ludności murzyńskiej, w wyniku których zginęło ok. 70 osób.

1968 - Początek dwudniowego strajku studenckiego w Łodzi, na Politechnice Warszawskiej i UW. Bojkot zajęć we Wrocławiu.

2015 - Hage Geingob z centrolewicowego SWAPO został prezydentem Namibii.

2015 - Saara Kuugongelwa (SWAPO) została premierem Namibii.