Włochy: Ogólnokrajowa manifestacja przeciwko faszyzmowi

[2017-12-10 09:59:52]

Wielotysięczną manifestację przeciwko faszyzmowi zorganizowano 16 grudnia w Como, w Lombardii. Była to reakcja na incydent w tym mieście, gdzie grupa neonazistów i skinheadów wtargnęła do siedziby stowarzyszenia pomagającego migrantom.

Na wiec zwołany w proteście przeciwko odnawianiu się faszyzmu, rasizmu i nietolerancji i coraz liczniejszym ruchom czerpiącym inspirację z nazizmu przybyli z całych Włoch przedstawiciele organizacji społecznych, komitetów obywatelskich, stowarzyszenia kombatantów, związków zawodowych, instytucji państwowych, partii politycznych, przede wszystkim lewicy i centrolewicy. Przybyło także kilku ministrów z rządu Paolo Gentiloniego.

Obecność tutaj to obowiązek wszystkich sił demokratycznych, społeczeństwa obywatelskiego - powiedziała przewodnicząca Izby Deputowanych Laura Boldrini z lewicowej partii Campo Progressista.

Liderka największej w Italii, lewicowej centrali związkowej Cgil, Susanna Camusso, oświadczyła, że należy z surowością stosować obowiązujące przepisy oraz artykuł konstytucji włoskiej, zabraniające działalności partiom faszystowskim. Tymczasem pozwolono im się rozwijać i kandydować w wyborach. Powtarzano, że to młodzieńcze wybryki, podczas gdy faktycznie mamy do czynienia z szerzącym się zjawiskiem zastraszania - powiedziała.

W czasie manifestacji potępiono zdarzenie z Como z końca listopada, oraz incydent z początku grudnia z Rzymu, gdzie przed siedzibą redakcji dziennika "La Repubblica" odbyła się manifestacja grupy zamaskowanych neofaszystów z ugrupowania Forza Nuova z racami i świecami dymnymi.

Działacze Forza Nuova próbowali zorganizować w Como, kontrmanifestację ale nie otrzymali zgody władz miasta. Hotel, w którym zebrali się jego członkowie, został otoczony przez policję.

W piątek opublikowano sondaż Instytutu Demos, z którego wynika, że prawie połowa Włochów (46 proc.) jest bardzo zaniepokojonych zjawiskiem neofaszyzmu i incydentami na tym tle.

SW, WCh

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.