Biografia Stanisława Dubois już w sprzedaży (akt.)

[2017-12-17 20:09:45]

Nakładem wydawnictwa Kto jest Kim ukazała się biografia Stanisława Dubois. Jej autorem jest Przemysław Prekiel, przed laty związany z portalem Lewica.pl

Książka liczy 260 stron. To pierwsza tak poważna biografia tego wybitnego działacza, jednej z najważniejszych postaci okresu II RP, lidera socjalistycznej młodzieży okresu międzywojennego. Stanisław Dubois był ochotnikiem w powstaniu śląskim i wojnie polsko-bolszewickiej. Działaczem PPS i OMTUR. Od 1926 roku aż do wybuchu wojny pełnił funkcję przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa. W 1928 roku zdobył mandat posła na Sejm RP. Skazany w procesie brzeskim na okres trzech lat. Sekretarz redakcji „Robotnika”, organu prasowego PPS. Niezwykle popularny wśród młodzieży robotniczej. Od grudnia 1938 roku warszawski radny PPS. W latach okupacji w konspiracji niepodległościowej, w grupie „Barykada Wolności”. Więzień Pawiaka i Oświęcimia. W Auschwitz członek grupy obozowej rotmistrza Witolda Pileckiego. Zadenuncjowany przez agenta Gestapo, przed wojną działacza narodowego. Rozstrzelany 22 sierpnia 1942 roku w obozie w Auschwitz.

Książkę można już nabyć w Głównej Księgarni Naukowej im. B. Prusa w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 7 oraz na stronie internetowej wydawnictwa Kto jest Kim: www.k.com.pl

Portal Lewica.pl jest patronem medialnym książki Przemysława Prekiela.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.