Biografia Stanisława Dubois już w sprzedaży (akt.)

[2017-12-17 20:09:45]

Nakładem wydawnictwa Kto jest Kim ukazała się biografia Stanisława Dubois. Jej autorem jest Przemysław Prekiel, przed laty związany z portalem Lewica.pl

Książka liczy 260 stron. To pierwsza tak poważna biografia tego wybitnego działacza, jednej z najważniejszych postaci okresu II RP, lidera socjalistycznej młodzieży okresu międzywojennego. Stanisław Dubois był ochotnikiem w powstaniu śląskim i wojnie polsko-bolszewickiej. Działaczem PPS i OMTUR. Od 1926 roku aż do wybuchu wojny pełnił funkcję przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa. W 1928 roku zdobył mandat posła na Sejm RP. Skazany w procesie brzeskim na okres trzech lat. Sekretarz redakcji „Robotnika”, organu prasowego PPS. Niezwykle popularny wśród młodzieży robotniczej. Od grudnia 1938 roku warszawski radny PPS. W latach okupacji w konspiracji niepodległościowej, w grupie „Barykada Wolności”. Więzień Pawiaka i Oświęcimia. W Auschwitz członek grupy obozowej rotmistrza Witolda Pileckiego. Zadenuncjowany przez agenta Gestapo, przed wojną działacza narodowego. Rozstrzelany 22 sierpnia 1942 roku w obozie w Auschwitz.

Książkę można już nabyć w Głównej Księgarni Naukowej im. B. Prusa w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 7 oraz na stronie internetowej wydawnictwa Kto jest Kim: www.k.com.pl

Portal Lewica.pl jest patronem medialnym książki Przemysława Prekiela.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.