Islandia zakazuje dyskryminacji płacowej

[2018-01-03 17:40:28]

Od 1 stycznia w Islandii zaczęła obowiązywać ustawa, która wymaga od firm państwowych i prywatnych udowodnienia, że zapewniają równe płace kobietom i mężczyznom za wykonanie tej samej pracy. Ustawa zakazuje wszelkiej dyskryminacji płacowej ze względu na płeć, rasę, religię, niepełnosprawność, wiek i orientację seksualną. Zgodnie z nowym ustawodawstwem firmy zatrudniające 25 lub więcej pracowników będą musiały złożyć zobowiązanie o stosowaniu nowych rozwiązań
.
Ustawa przewiduje także, że firmy prywatne i urzędy będą musiały poddać się audytom i uzyskać certyfikaty potwierdzające, że zapewniają równe płace. W przeciwnym wypadku grożą im wysokie grzywny.

Islandia od lat znajduje się w czołówce rankingów dotyczących walki z dyskryminacją. Światowe Forum Ekonomiczne szacuje, że Islandia może jako pierwsza na świecie zlikwidować przepaść ekonomiczną między kobietami i mężczyznami.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.