Warszawski OPZZ postuluje niższe ceny biletów ZTM

[2018-01-07 20:14:35]

Przewodniczący Rady OPZZ m.st. Warszawa i powiatu warszawskiego zachodniego Piotr Szumlewicz zaproponował radykalną obniżkę cen biletów miesięcznych i kwartalnych ZTM dla osób, które korzystają z transportu publicznego w obydwu strefach – w Warszawie i miejscowościach wokół stolicy.

Obecnie bilety normalne 30-dniowe imienne na pierwszą strefę (czyli Warszawę) kosztują 110 zł, na drugą 112 zł, a na obydwie aż 180 zł. 30-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 98 zł, na drugą 100 zł, a na obydwie 166 zł. Bilety normalne 90-dniowe imienne na pierwszą strefę kosztują 280 zł, na drugą 282 zł, a na obydwie aż 460 zł. 90-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 250 zł, na drugą 252 zł, a na obydwie 406 zł.

W opinii Rady OPZZ m.st. Warszawy i powiatu warszawskiego zachodniego ceny biletów dla osób dojeżdżających do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę powinny zostać znacznie obniżone. Dziesiątki tysięcy ludzi dojeżdżają transportem publicznym do pracy z miejscowości podwarszawskich. Przy obecnych cenach biletów dojazd do pracy stanowi dla nich istotny koszt, który znacząco obniża im pensję. Trudno pojąć, dlaczego ceny biletów miesięcznych i kwartalnych dla obydwu stref mają być radykalnie wyższe niż dla jednej strefy.

Bilety długoterminowe kupują głównie osoby regularnie przyjeżdżające do stolicy, zazwyczaj w celach zarobkowych. Naszym zdaniem warto byłoby wyjść naprzeciwko ich interesom i obniżyć im ceny biletów. Taka zmiana mogłaby przyczynić się też do ograniczenia transportu samochodowego i zmniejszenia korków oraz poprawy jakości powietrza.

Dlatego przewodniczący Rady zaproponował, aby osoby dojeżdżające do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę nie ponosiły wyższych kosztów niż te podróżujące w obrębie Warszawy. Oznacza to, że bilety normalne 30-dniowe tak na jedną strefę, jak i na obydwie kosztowałyby 110 zł, a bilety normalne 90-dniowe 280 zł. Ceny biletów Warszawiaka wynosiłyby: 30-dniowy – 98 zł i 90-dniowy – 250 zł. Odpowiednio obniżone zostałyby też ceny biletów ulgowych.

Agnieszka Mrozik

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.