Warszawski OPZZ postuluje niższe ceny biletów ZTM

[2018-01-07 20:14:35]

Przewodniczący Rady OPZZ m.st. Warszawa i powiatu warszawskiego zachodniego Piotr Szumlewicz zaproponował radykalną obniżkę cen biletów miesięcznych i kwartalnych ZTM dla osób, które korzystają z transportu publicznego w obydwu strefach – w Warszawie i miejscowościach wokół stolicy.

Obecnie bilety normalne 30-dniowe imienne na pierwszą strefę (czyli Warszawę) kosztują 110 zł, na drugą 112 zł, a na obydwie aż 180 zł. 30-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 98 zł, na drugą 100 zł, a na obydwie 166 zł. Bilety normalne 90-dniowe imienne na pierwszą strefę kosztują 280 zł, na drugą 282 zł, a na obydwie aż 460 zł. 90-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 250 zł, na drugą 252 zł, a na obydwie 406 zł.

W opinii Rady OPZZ m.st. Warszawy i powiatu warszawskiego zachodniego ceny biletów dla osób dojeżdżających do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę powinny zostać znacznie obniżone. Dziesiątki tysięcy ludzi dojeżdżają transportem publicznym do pracy z miejscowości podwarszawskich. Przy obecnych cenach biletów dojazd do pracy stanowi dla nich istotny koszt, który znacząco obniża im pensję. Trudno pojąć, dlaczego ceny biletów miesięcznych i kwartalnych dla obydwu stref mają być radykalnie wyższe niż dla jednej strefy.

Bilety długoterminowe kupują głównie osoby regularnie przyjeżdżające do stolicy, zazwyczaj w celach zarobkowych. Naszym zdaniem warto byłoby wyjść naprzeciwko ich interesom i obniżyć im ceny biletów. Taka zmiana mogłaby przyczynić się też do ograniczenia transportu samochodowego i zmniejszenia korków oraz poprawy jakości powietrza.

Dlatego przewodniczący Rady zaproponował, aby osoby dojeżdżające do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę nie ponosiły wyższych kosztów niż te podróżujące w obrębie Warszawy. Oznacza to, że bilety normalne 30-dniowe tak na jedną strefę, jak i na obydwie kosztowałyby 110 zł, a bilety normalne 90-dniowe 280 zł. Ceny biletów Warszawiaka wynosiłyby: 30-dniowy – 98 zł i 90-dniowy – 250 zł. Odpowiednio obniżone zostałyby też ceny biletów ulgowych.

Agnieszka Mrozik

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.