GUS: Duży wzrost cen żywności

[2018-01-17 15:31:20]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w grudnia ubiegłego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do listopada 2017 roku wzrosły o 0,2% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.), a w porównaniu z grudniem ubiegłego roku wzrosły o 2,1%. W listopadzie roczna inflacja wynosiła 2,5%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 5,4% (w tym żywności 5,8%), restauracji i hoteli – 2,8%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,6% (w tym nośników energii – 2,6%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,8% oraz transportu – o 0.8%.

W porównaniu z listopadem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 0,7%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2017 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 2,0% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,7 pkt proc. Najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – o 4,2% (w tym żywności – o 4,6%) oraz transportu – o 3,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – o 7,2%). Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 5,2%

Z cen żywności najbardziej podrożało masło – o 31,0%. Znacznie wzrosły też ceny owoców – o 8,0%, produktów z grupy „mleko, sery i jaja” – o 5,9% (w tym jaj – o 12,9%), jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 5,9%, cukru – 5,5% mięsa – o 4,8% (w tym mięsa wieprzowego – o 8,6%).

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.