GUS: Duży wzrost cen żywności

[2018-01-17 15:31:20]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w grudnia ubiegłego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do listopada 2017 roku wzrosły o 0,2% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.), a w porównaniu z grudniem ubiegłego roku wzrosły o 2,1%. W listopadzie roczna inflacja wynosiła 2,5%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 5,4% (w tym żywności 5,8%), restauracji i hoteli – 2,8%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,6% (w tym nośników energii – 2,6%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,8% oraz transportu – o 0.8%.

W porównaniu z listopadem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 0,7%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2017 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 2,0% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,7 pkt proc. Najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – o 4,2% (w tym żywności – o 4,6%) oraz transportu – o 3,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – o 7,2%). Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 5,2%

Z cen żywności najbardziej podrożało masło – o 31,0%. Znacznie wzrosły też ceny owoców – o 8,0%, produktów z grupy „mleko, sery i jaja” – o 5,9% (w tym jaj – o 12,9%), jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 5,9%, cukru – 5,5% mięsa – o 4,8% (w tym mięsa wieprzowego – o 8,6%).

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.