Rumunia: Kolejna zmiana premiera

[2018-01-19 13:48:30]

15 stycznia premier Mihai Tudose podał się do dymisji. Stało się tak po decyzji komitetu wykonawczego Partii Socjaldemokratycznej (PSD), który wycofał dla niego poparcie.

Prezydent Klaus Iohannis przyjął dymisję i ogłosił, że przychyla się do wniosku koalicji, by na czele rządu stanęła eurodeputowana PSD Viorica Dăncilă (na zdjęciu). Do czasu przegłosowania wotum zaufania dla nowego gabinetu obowiązki premiera sprawować będzie minister obrony Mihai Fifor z PSD.

Jest to już drugi przypadek zmiany premiera przez rządzącą od stycznia 2017 r. centrolewicową koalicję, którą PSD utworzyło z Sojuszem Liberałów i Demokratów (ALDE). W czerwcu 2017 roku partie koalicyjne przegłosowały wotum nieufności wobec gabinetu Sorina Grindeanu. Zmianom towarzyszą bardzo częste przetasowania w gabinetach (13 zmian na stanowiskach ministerialnych w zeszłym roku).

Jednocześnie centrolewicowa koalicja cieszy się szerokim poparciem społecznym. Według sondażu CURS z listopada ub. roku 43 proc. badanych oddałoby głos na PSD, a 9 proc. popiera ALDE.

Koalicja rządzi w warunkach bardzo dobrej koniunktury gospodarczej. Według szacunków PKB w 2017 r. wzrósł o 6,1 proc. Rząd w Bukareszcie w krótkim czasie wyraźnie zwiększył płacę minimalną, dał znaczące podwyżki pracownikom sektora publicznego, podniósł emerytury i zwiększył transfery socjalne.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.