GUS: Wzrost stopy bezrobocia w grudniu

[2018-01-24 16:01:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 6,7% i w porównaniu do grudnia 2016 r. spadła o 1,6 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2017 r. wzrosła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1082 tys. bezrobotnych, czyli o 253 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,7%, kujawsko-pomorskim – 10,0%, podkarpackim – 9,7% oraz lubelskim i świętokrzyskim – po 8,8%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,7%, śląskie – 5,2%, małopolskie – 5,4% i pomorskie – 5,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,2%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 21,3%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,7%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,8%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 1,9%.

Piotr Szumlewicz

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.