Niemcy: Rekordowo niskie poparcie dla SPD

[2018-02-12 20:21:15]

Poparcie dla niemieckich socjaldemokratów spadło do rekordowo niskiego poziomu 16,5 proc. – wynika z sondażu instytutu INSA dla poniedziałkowego wydania "Bilda”.

SPD dzieli już od Alternatywy dla Niemiec (AfD) zaledwie 1,5 punktu procentowego. Z kolei poparcie dla chadeków (CDU/CSU) wynosi aktualnie 29,5 proc.

W porównaniu z poprzednim tygodniem chadecja straciła jeden punkt procentowy. Nie zmienia się poziom poparcia dla AfD, który obecnie sięga 15 proc. Tym samym partia ta jest de facto trzecią siłą polityczną w Bundestagu.

Wzrosło natomiast niewiele, bo po 0,5 punktu procentowego poparcie dla Zielonych (13 proc.), Die Linke (11,5 proc.) oraz FDP (10,5 proc.).

Sondaż na zlecenie „Bild-Zeitung” przeprowadzano od piątku do poniedziałku (9.-12.02.2018), przepytując ponad 2600 osób. Uwzględniono w niej także rezygnację Martina Schulza z teki ministra spraw zagranicznych. Lider SPD i kandydat na kanclerza socjaldemokratów oświadczył po wrześniowych wyborach, że nie zamierza wejść do rządu Angeli Merkel.

Sekretarz generalny SPD Lars Klingbeil poinformował, że do ponad 460 tys. członków zostały wysłane karty do głosowania w wewnątrzpartyjnym referendum. Jego wynik rozstrzygnie o losach wielkiej koalicji. Tym samym ostatnie słowo należy tu do socjaldemokratów.

WCh

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.