Wysokie nagrody dla ministrów

[2018-02-13 16:20:58]

Nagrody dla ministrów są wyższe niż roczne zarobki zdecydowanej większości Polaków i Polek. W przeliczeniu na miesiące, ministrowie otrzymywali od 5,4 tys. do 6,8 tys. złotych dodatku do pensji, która wynosi około 15 tys. zł. Zarazem pomimo hojnych nagród dla członków rządu, w ubiegłym roku Rada Ministrów nie znalazła środków na waloryzację płac w budżetówce. Najwyraźniej bardziej dba o siebie niż o podległych jej urzędników.

Piotr Szumlewicz

W ubiegłym roku ministrowie rządu Beaty Szydło otrzymali nagrody od 65,1 tys. złotych do 82,1 tys. Kwoty ujawniła Kancelaria Prezesa Rady Ministrów w odpowiedzi na interpelację posła Platformy Obywatelskiej Krzysztofa Brejzy. Łącznie na nagrody dla ministrów przeznaczono w zeszłym roku 1,5 mln złotych. Najwięcej (82,1 tys. zł) otrzymał Mariusz Błaszczak, były szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, obecnie kierujący Ministerstwem Obrony Narodowej. Były wicepremier, a obecnie szef rządu Mateusz Morawiecki, otrzymał 75,1 tys. zł. Taka sama nagroda przypadła minister edukacji Annie Zalewskiej. Wśród najhojniej nagrodzonych znaleźli się także Piotr Gliński, Witold Bańka, Anna Streżyńska, Witold Waszczykowski i Zbigniew Ziobro.

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.

2014 - José Mário Vaz z lewicowej PAIGC został prezydentem Gwinei Bissau.

2016 - Prezydent Kolumbii Juan Manuel Santos i dowódca skrajnie lewicowej partyzantki FARC Timoleón Jiménez (Timoszenko) podpisali w Hawanie porozumienie kończące wojnę domową.