Norwegia: Ruch BDS nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla

[2018-02-13 16:54:22]

Ruch Bojkotu, Wycofania Inwestycji oraz Sankcji (BDS) został nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla w 2018 roku. Formalną nominację zgłosił norweski parlamentarzysta, lider lewicowej partii Rødt Bjørnar Moxness.

Wyjaśniając swoją nominację grupa parlamentarna, w skład której wchodzi kilka partii lewicowych, oświadczyła, że BDS to pokojowy ruch na rzecz wolności, równości i sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego.

Bjørnar Moxness stwierdził: Przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla ruchowi BDS byłoby silnym sygnałem, podkreślającym zobowiązanie społeczności międzynarodowej do wsparcia sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego, a przez to dla narodu izraelskiego i wszystkich ludzi na Bliskim Wschodzie, a także na całym świecie.

WCh

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.