Będą zmiany w ustawie o handlu w niedzielę?

[2018-02-15 23:01:05]

Rząd przeforsował źle przygotowaną ustawę, a teraz nieporadnie próbuje ją ratować. Skoro jeszcze przed wyjściem w życie nowego prawa już trzeba myśleć nad jego nowelizacją, to może lepiej było wstrzymać się z wdrażaniem nowych rozwiązań?

Z tygodnia na tydzień wychodzi na jaw coraz więcej niedoróbek przeforsowanych rozwiązań. Część właścicieli sklepów chce wprowadzić nocną zmianę i wdrożyć tryb pracy do północy w sobotę i od początku doby w poniedziałek. Inni rozważają zamianę sklepów w showroomy, w których można by było oglądać ekspozycję, a następnie zamawiać towary przez internet. Część sieci chce prowadzić sprzedaż w automatach, w których można by było nabyć talon na dany produkt, a następnie zrealizować go w miejscu nie będącym placówką handlową.

Nowe pomysły sieci handlowych wynikają z mnóstwa luk i niejasności, które znalazły się w ustawie. Skoro zakaz handlu ma ponad 30 wyłączeń, to trudno się dziwić, że właściciele sklepów korzystają z ustawowo danych im możliwości obchodzenia ustawy.

Ustawa o handlu w niedzielę wcale nie oznacza zakazu sprzedaży w tym dniu, a jedynie zmieni strukturę rynku. Wcale nie ograniczy pracy w niedzielę, a jedynie wzmocni jedne firmy kosztem innych. Jej celem jest dowartościowanie małych sklepów, w których place są najniższe, a prawa pracownicze najczęściej łamane. Ponadto psuje ona prawo i wprowadza wiele arbitralności. Na chaosie interpretacyjnym mogą zyskać niektórzy przedsiębiorcy – pracownicy i konsumenci najprawdopodobniej stracą.

W tym kontekście trudno zrozumieć, jaki jest sens zmian. Zamiast wprowadzać selektywny, arbitralny zakaz w części handlu w niedzielę, lepiej było radykalnie podnieść płace za pracę w tym dniu. We wszystkich branżach.

Piotr Szumlewicz

Rząd nie zawaha się znowelizować ustawy ograniczającej handel w niedzielę, jeśli taka potrzeba wystąpi – poinformowała Elżbieta Rafalska na konferencji prasowej. Dodała, że jej ministerstwo pracuje z Państwową Inspekcją Pracy nad interpretacjami przepisów, które wkrótce mają wejść w życie.

Zgodnie z zapisami ustawy ograniczającej handel w niedziele, od 1 marca 2018 r. w każdym miesiącu będą dwie niedziele handlowe - pierwsza i ostatnia. Od 1 stycznia 2019 roku będzie to tylko jedna niedziela w miesiącu, a od początku 2020 r. będzie obowiązywał zakaz handlu we wszystkie niedziele z wyjątkiem siedmiu w roku.

W ustawie przewidziano szeroki katalog wyłączeń obejmujący placówki, w których będzie można prowadzić handel w niedziele. Dotyczy to między innymi stacji benzynowych, placówek handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami, placówek handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście, we własnym imieniu i na własny rachunek, piekarni, cukierni i lodziarni, w których przeważająca działalność polega na handlu wyrobami piekarniczymi i cukierniczymi, w placówkach handlowych na dworcach w zakresie związanym z bezpośrednią obsługą podróżnych.

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.