Powstaje film o pedofilii w polskim Kościele!

[2018-02-21 16:33:24]

Tomasz Sekielski - reporter, dziennikarz śledczy, korespondent wojenny, dokumentalista, pisarz, przez kilka lat związany ze stacją TVN, a następnie TVP - wraz z grupą współpracowników przystąpił do kręcenia filmu dokumentalnego o pedofilii w polskim Kościele.

W ostatnich latach temat jest bardzo głośny: afery pedofilskie wstrząsnęły m.in. Kościołem katolickim w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. O pedofilii w amerykańskim Kościele i wieloletnim ukrywaniu tego zjawiska powstał film Spotlight (2015), zdobywca wielu prestiżowych nagród, w tym Oscara za najlepszy film roku. W Polsce mimo nagłaśniania zwykle jednostkowych przypadków sprawa jest zamiatana pod dywan: ani kościelni hierarchowie, ani politycy, ani media nie drążą tematu, a opinia publiczna zdaje się nim nie interesować. Film Sekielskiego i jego współpracowników ma szansę to zmienić. Autorów interesują przede wszystkim "funkcjonujące w Kościele mechanizmy, dzięki którym przestępcy w sutannach mogą się czuć bezkarnie. Jak to możliwe, że od dziesięcioleci sprawy dotyczące księży pedofilów są zazwyczaj tuszowane, kto za tym stoi, kto na to pozwala, jak wysoko sięga zmowa milczenia? My nie tylko postawimy te pytania, ale i na nie odpowiemy" - deklarują.

Aby mógł powstać, film potrzebuje wsparcia finansowego. Autorzy piszą, że "tylko niezależność finansowa pozwoli nam zrealizować film, w którym obnażymy hipokryzję części kościelnych hierarchów i zmowę milczenia służącą ochronie zboczeńców, a nie ich ofiar. Za nami są pierwsze dni zdjęciowe, prace nad dokumentem potrwają około roku".

Szczegółowe informacje o filmie, autorach, a także możliwościach stałego wsparcia tej inicjatywy znaleźć można na stronie: https://patronite.pl/sekielski.

Twórców można wspierać także poprzez wpłaty na konto firmy produkującej film:

Kombinat Medialny Sp. z o.o.
nr konta: 16 1950 0001 2006 0339 0016 0002
tytuł przelewu: Darowizna na film dokumentalny

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.