Niemcy: SPD zgadza się na koalicję rządową z CDU/CSU

[2018-03-07 18:19:25]

W wewnątrzpartyjnym referendum, trwającym od 20 lutego do 2 marca, 66 proc. z niemal 380 tys. głosujących członków SPD poparło utworzenie koalicji z chadekami. Frekwencja wyniosła 78,3 proc. Tym samym zniknęła największa przeszkoda na drodze do utworzenia nowego gabinetu Angeli Merkel.

Na wynikach głosowania zaważyło przekonanie, że Niemcy potrzebują stabilnego rządu do przeprowadzenia reform wewnętrznych, a także do podjęcia wraz z Francją reform w strefie euro. SPD wywalczyła dość korzystne warunki udziału w koalicji. Najważniejszą „zdobyczą” jest ministerstwo finansów, którym do tej pory kierował chadecki polityk. „Nie” dla koalicji mogłoby oznaczać nowe wybory i bardzo prawdopodobną klęskę SPD.

Kierownictwo SPD musi teraz zadecydować, komu spośród członków partii powierzyć kierowanie ministerstwami: polityki zagranicznej, finansów, pracy i spraw socjalnych, ds. rodziny oraz środowiska. Przewodnicząca frakcji SPD w Bundestagu Andrea Nahles zapowiedziała jednak, że najpóźniej do 12 marca zapadną decyzje o obsadzie tych resortów.

Socjaldemokraci będą musieli jak najszybciej opracować nowy program, który pozwoli im odzyskać zaufanie wyborców i skutecznie walczyć o ich poparcie z die Linke, jak również Zielonymi, którzy mają ambicje przejąć centrowy elektorat.

wch

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.