Pracownicy handlu wolą wyższe płace od ograniczenia handlu w niedzielę

[2018-03-08 14:52:31]

Ustawa przeforsowana przez rząd i Solidarność jest bublem prawnym. Nie wprowadza konsekwentnego zakazu handlu w niedzielę, a jedynie zmierza do zmiany struktury rynku - pracownicy mają przenieść się z zagranicznych sieci handlowych do małych sklepów osiedlowych. W nich pozycja pracowników jest bardzo słaba, a prawo pracy permanentnie łamane. Teraz okazało się, że również pracownicy sieci handlowych, na których powoływali się twórcy ustawy, wolą wyższe płace od zakazów. Ustawa dopiero weszła w życie, a już rząd mówi o jej nowelizacji. Wydaje się, że najrozsądniejszą nowelizacją byłoby napisanie ustawy od nowa i zastąpienie selektywnego zakazu handlu wprowadzeniem znacznie wyższych wynagrodzeń za każdą pracę w niedzielę.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w niedzielę 18 lutego na próbie 118 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Z badania wynika, że istotnie różni się podejście do nowych rozwiązań wśród pracowników z dziećmi i tych, którzy ich nie posiadają. Łącznie wśród pracowników handlu 56% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 28% wyraziło przeciwną opinię. 16% nie miało sprecyzowanego przekonania w tej sprawie. Wyniki badania pokazały, że dużo mniej entuzjazmu mają osoby, które nie wychowują dzieci. Z nich 42% jest przeciwnych zakazowi handlu, a popiera go 38% badanych. Wśród osób z dziećmi za zakazem opowiedziało się aż 69% pracowników handlu, a przeciwko 18%.

38% pracowników obawia się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podziela tego lęku. Wśród rodziców 41,5% wykazuje zaniepokojenie i tyle samo nie boi się powyższego zagrożenia. Wśród osób bezdzietnych 33% ma takie obawy, a 40% ich nie odczuwa.

46% badanych obawia się, że przez zakaz handlu w niedziele będzie mniej zarabiać, a 37% nie ma takich wątpliwości. Z osób, które mają dzieci, taki strach odczuwa 49% pracowników, a nie ma obaw 34% badanych. 41,7% bezdzietnych respondentów lęka się o obniżenie swoich zarobków i tyle samo jest przeciwnego zdania.

Okazuje się natomiast, że aż 43% wszystkich respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 29% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 50% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 23% nie popiera tego rozwiązania. Wśród pracujących rodziców wyższe stawki zamiast zakazu poparło 38,5% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 33% badanych.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.