Pracownicy handlu wolą wyższe płace od ograniczenia handlu w niedzielę

[2018-03-08 14:52:31]

Ustawa przeforsowana przez rząd i Solidarność jest bublem prawnym. Nie wprowadza konsekwentnego zakazu handlu w niedzielę, a jedynie zmierza do zmiany struktury rynku - pracownicy mają przenieść się z zagranicznych sieci handlowych do małych sklepów osiedlowych. W nich pozycja pracowników jest bardzo słaba, a prawo pracy permanentnie łamane. Teraz okazało się, że również pracownicy sieci handlowych, na których powoływali się twórcy ustawy, wolą wyższe płace od zakazów. Ustawa dopiero weszła w życie, a już rząd mówi o jej nowelizacji. Wydaje się, że najrozsądniejszą nowelizacją byłoby napisanie ustawy od nowa i zastąpienie selektywnego zakazu handlu wprowadzeniem znacznie wyższych wynagrodzeń za każdą pracę w niedzielę.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w niedzielę 18 lutego na próbie 118 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Z badania wynika, że istotnie różni się podejście do nowych rozwiązań wśród pracowników z dziećmi i tych, którzy ich nie posiadają. Łącznie wśród pracowników handlu 56% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 28% wyraziło przeciwną opinię. 16% nie miało sprecyzowanego przekonania w tej sprawie. Wyniki badania pokazały, że dużo mniej entuzjazmu mają osoby, które nie wychowują dzieci. Z nich 42% jest przeciwnych zakazowi handlu, a popiera go 38% badanych. Wśród osób z dziećmi za zakazem opowiedziało się aż 69% pracowników handlu, a przeciwko 18%.

38% pracowników obawia się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podziela tego lęku. Wśród rodziców 41,5% wykazuje zaniepokojenie i tyle samo nie boi się powyższego zagrożenia. Wśród osób bezdzietnych 33% ma takie obawy, a 40% ich nie odczuwa.

46% badanych obawia się, że przez zakaz handlu w niedziele będzie mniej zarabiać, a 37% nie ma takich wątpliwości. Z osób, które mają dzieci, taki strach odczuwa 49% pracowników, a nie ma obaw 34% badanych. 41,7% bezdzietnych respondentów lęka się o obniżenie swoich zarobków i tyle samo jest przeciwnego zdania.

Okazuje się natomiast, że aż 43% wszystkich respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 29% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 50% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 23% nie popiera tego rozwiązania. Wśród pracujących rodziców wyższe stawki zamiast zakazu poparło 38,5% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 33% badanych.

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.