Meksyk: Prezydent zatrzyma prywatyzację?

[2018-03-19 00:29:55]

Lewicujący kandydat na prezydenta Andrés Manuel López Obrador zapowiedział, że jeśli wygra wybory, zwróci się do ustępującego prezydenta Enrique Peñę Nieto o zatrzymanie "prywatyzacji ropy naftowej i rynku energetycznego". Słowa te wypowiedział w kontekście planowanej w drugiej połowie 2018 r. sprzedaży licencji na wydobycie ropy i gazu ziemnego w drugiej połowie. AMLO oświadczył także, iż w przypadku jego wygranej dokona rewizji umów z zagranicznymi koncernami, aby sprawdzić, czy przy ich sporządzaniu nie doszło do korupcji.

Meksykański przemysł naftowy został znacjonalizowany w 1938 r. za rządów lewicującego prezydenta Lázaro Cárdenasa i jego Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), kiedy to utworzono państwowe przedsiębiorstwo PEMEX.

Wybory prezydenckie i parlamentarne odbędą się w Meksyku 1 lipca br. W ostatnich sondażach López Obrador wyraźnie prowadzi, uzyskując w każdym grubo ponad 30 proc. poparcia.

wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.