USA: Wielosettysięczne protesty przeciw przemocy w szkołach

[2018-03-25 00:43:57]

Setki tysięcy ludzi wyszły w sobotę na ulice w proteście przeciwko przemocy z użyciem broni w szkołach. Demonstracje pod hasłem "Marsz o nasze życie" (Marsh for Our Lives) odbyły się w setkach miast w całych Stanach Zjednoczonych. Największą zorganizowano na National Mall w Waszyngtonie.

W protestach wzięli udział uczniowie, ich rodzice, studenci i inni Amerykanie, którzy postanowili wyrazić sprzeciw wobec przemocy z użyciem broni na terenie szkół. Protestujący trzymali transparenty i tablice z hasłami: "Ile jeszcze?", "Dość!", "Nigdy więcej", "Dzieci przeciwko broni", "Nie można uczyć się będąc na celowniku", "Naprawcie to, zanim będę musiała pisać do mamy, chowając się pod biurkiem".

Po zakończeniu głównej demonstracji w Waszyngtonie jej organizatorzy podali, że według ich szacunków wzięło w niej udział nawet 800 tys. osób.

Tylko w ostatniej szkolnej masakrze w Parkland na Florydzie zginęło 14 uczniów i troje pracowników szkoły.

wch

fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.