USA: Wielosettysięczne protesty przeciw przemocy w szkołach

[2018-03-25 00:43:57]

Setki tysięcy ludzi wyszły w sobotę na ulice w proteście przeciwko przemocy z użyciem broni w szkołach. Demonstracje pod hasłem "Marsz o nasze życie" (Marsh for Our Lives) odbyły się w setkach miast w całych Stanach Zjednoczonych. Największą zorganizowano na National Mall w Waszyngtonie.

W protestach wzięli udział uczniowie, ich rodzice, studenci i inni Amerykanie, którzy postanowili wyrazić sprzeciw wobec przemocy z użyciem broni na terenie szkół. Protestujący trzymali transparenty i tablice z hasłami: "Ile jeszcze?", "Dość!", "Nigdy więcej", "Dzieci przeciwko broni", "Nie można uczyć się będąc na celowniku", "Naprawcie to, zanim będę musiała pisać do mamy, chowając się pod biurkiem".

Po zakończeniu głównej demonstracji w Waszyngtonie jej organizatorzy podali, że według ich szacunków wzięło w niej udział nawet 800 tys. osób.

Tylko w ostatniej szkolnej masakrze w Parkland na Florydzie zginęło 14 uczniów i troje pracowników szkoły.

wch

fot. Wikimedia Commons

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".