Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Jaka Polska po POPiSie?
Wroc豉w. Tajne Komplety, przej軼ie Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

18 czerwca:

1929 - Urodzi si Jrgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szko造 frankfurckiej, g. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Pocz徠ek VI plenum KC KPP odbywaj帷ego si w Berlinie, na kt鏎ym dzia豉cze "wi瘯szo軼i" odsuni璚i zostaj od kierowania parti; Julian Leszczy雟ki-Le雟ki sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyj掖 legalizacj aborcji na 膨danie w pierwszych trzech miesi帷ach ci捫y.

1979 - W Wiedniu podpisano uk豉d SALT II pomi璠zy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmar豉 Vilma Esp璯, kuba雟ka dzia豉czka pa雟twowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicz帷a Kuba雟kiej Federacji Kobiet.