Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodzi si W這dzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodzi si Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, dzia豉cz spo貫czny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rz康u Jose Girala. Franki軼i odrzucilipropozycj rozejmu i powo豉nia rz康u, w kt鏎ym reprezentowane by造by wszystkie partie. Rz康 wyda bro organizacjom rewolucyjnym. St逝miono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przes豉 do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponuj帷y federaln opiek dla Afroamerykan闚 chc帷ych zag這sowa, zrobi zakupy, zje嗆 poza domem i pragn帷ych by kszta販onymi na r闚nych zasadach z bia造mi.

1967 - W Pary簑 zmar Aleksander Wat, jeden z tw鏎c闚 polskiego futuryzmu, redaktor "Miesi璚znika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandini軼i) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuni軼i wycofali poparcie dla prezydenta Fran蔞isa Mitteranda.

1989 - Strajki pracownik闚 PKS w ca造m kraju.