Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Co dalej z Ukrain ?
Wroc豉w
25.04.2019
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodzi si Feliks Perl, dzia豉cz socjalistyczny, pose PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zgin窸o 9 strajkuj帷ych kolejarzy, a 30 zosta這 rannych.

1937 - Wojna hiszpa雟ka: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japo鎍zyk闚 Mand簑rii dosz這 do najwi瘯szej w historii katastrofy g鏎niczej, w kt鏎ej zgin窸o 1549 g鏎nik闚, a 246 zosta這 rannych.

1981 - W I turze wybor闚 prezydenckich we Francji socjalista Fran蔞is Mitterrand zdoby 26% g這s闚.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro zosta zastrzelony przez prawicowego boj闚karza.

1993 - Na czele rz康u Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stan窸a kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zako鎍zy造 si pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w kt鏎ych zwyci篹y Afryka雟ki Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskuj帷 62,65% g這s闚.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa zosta wybrany na II kadencj.