Węgry: Fidesz wygrywa po raz kolejny (akt.)

[2018-04-08 22:23:37]

Fidesz, partia premiera Victora Orbana, w niedzielnych wyborach zdobyła 48,51 proc. głosów - ogłoszono po obliczeniu 98,5 proc. oddanych głosów.

Drugie miejsce zajął prawicowy Jobbik z wynikiem 19,51 proc., a trzecie - centrolewicowa koalicja MSZP-Dialog dla Węgier z wynikiem 12,33 proc. Na czwartym miejscu znaleźli się Zieloni z partii Polityka Może Być Inna (LMP), a na piątym - centrolewicowa Koalicja Demokratyczna (DK) z 5,58 proc. głosów.

Koalicja rządząca FIDESZ i Chrześcijańsko-Demokratyczną Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 134 mandaty i tym samym będzie dysponowała konstytucyjną większością 2/3 głosów w 199-osobowym parlamencie. Jobbik uzyskał 25 mandatów, MSZP-Dialog - 20, LMP - 8, a DK - 9.

Głosowanie miało zakończyć się o godzinie 19.00. Jednak o tej porze w kolejkach do głosowania nadal stało wielu Węgrów. W związku z tym niektóre lokale wyborcze zamknięto później niż planowano. Zgodnie z zapowiedzią Narodowego Biura Wyborczego, wszyscy, którzy do godz. 19 stanęli w kolejce do lokali wyborczych, mogli zagłosować. W niektórych miejscach oznaczało to duże przesunięcie godziny zamknięcia lokali.

Ostatecznie frekwencja sięgnęła niemal 70 proc.

wch

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2011 - W Omanie ok. 3 tys. demonstrantów wyszło na ulice miasta Salala, żądając od sułtana przeprowadzenia reform.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.